Het LREC wordt ondergebracht bij Schavemaker Logistics Solutions in Moerdijk. Het center krijgt naast een demonstratiefunctie van de werking van robots in een operationeel logistiek bedrijf ook een showroom en trainingsfaciliteiten. Voorbeelden van zo’n autonome mobiele robot (AMR) zijn onbemande voertuigjes die zelfstandig door het magazijn kunnen rijden en producten kunnen pakken of wegzetten. Ze kunnen zonder grote bouwkundige aanpassingen in de magazijnen worden ingezet.

Waarom logistics robotics?

In de logistiek is er een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. AMR’s kunnen dat gat opvullen. Ook maakt het een grotere productie mogelijk, met een hogere nauwkeurigheid, en nog veiliger ook. De moderne AMR-systemen kunnen bovendien in zeer korte tijd worden geïmplementeerd en in capaciteit worden uitgebreid. Hierdoor kunnen ook pieken in het logistieke proces goed worden opgevangen. 

Het gebruik van hightech- en robotsystemen kan bovendien een nieuwe werknemersdoelgroep voor de logistiek aanspreken. Door de toegenomen technologische mogelijkheden dalen de investeringskosten voor AMR’s, waardoor robots ook voor kleine en middelgrote warehouses binnen handbereik komen. Verder kan robotisering bedrijven helpen om warehouses weerbaarder te maken tegen nieuwe disrupties zoals de coronapandemie.

Hybrideleeromgeving

De samenwerkende partijen in LREC willen een faciliteit creëren waar studenten, maar ook logistieke bedrijven en overheden demonstraties van werkende logistieke robotoplossingen voor warehousetoepassingen kunnen bijwonen. De hybridevorm van een trainings- en democentrum, geïntegreerd in een operationeel logistiek bedrijf, zal naar verwachting veel bedrijven en onderwijsinstellingen aanspreken. Het centrum gaat namelijk theorie en de nieuwste techniek combineren met de praktijk. Hiermee draagt het LREC bij aan de ontwikkeling van een hybrideleeromgeving specifiek voor de logistieke sector in Moerdijk en regio. West-Brabant huisvest een groot aantal bedrijven die actief zijn in de logistiek. Er zijn ook veel magazijnen en opslagfaciliteiten. Er is dus een groot potentieel voor AMR. Tegelijkertijd willen de mbo- en hbo-onderwijsinstellingen in West-Brabant hun docenten en studenten graag opleiden in inzet en het gebruik van moderne logistieke robots. 

LREC-traject

Het project rond het LREC start met het uitvoeren van een onderzoek en een verkenning van bestaande en nieuwe partijen (bedrijven en onderwijsinstellingen) waarvoor een robot experience center voordelen zou kunnen hebben. Daarnaast zoeken de projectpartners uit welke partijen nodig zijn om zo’n center tot een succes te maken. Met dit netwerk van bedrijven en onderwijsinstellingen zullen experimentele pilots in het LREC worden ontwikkeld. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld als deelnemer aan een event, gastheer van demonstraties, of technologiepartner. Het project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek- en Ontwikkelfonds van de Regio West-Brabant. Naar verwachting kunnen de eerste belangstellenden vanaf april een afspraak maken om het LREC in Moerdijk te bezoeken.

logistics robotics experience center schavemaker
De tien onderzoekende organisaties verzameld bij Schavemaker Logistics Solutions.

Initiatiefnemers zijn Schavemaker Logistics Solutions, Rewin West-Brabant, Stichting Breda Robotics, Logistics Community Brabant (LCB), Curio, Associate Degrees Academie, Seipa, Port of Moerdijk, Geek+ en gemeente Moerdijk. Andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te denken en onderzoeken.