MAN SimplePay is de eerste stap naar een compleet nieuw ecosysteem voor betalingen en andere services, aldus MAN. Samen met partner BP lanceert de voertuigfabrikant in eerste instantie een geautomatiseerde, contactloze en veilige betalingsmethode voor het tanken – zonder de noodzaak contant geld, een bankpas of een creditcard op zak te hebben. De chauffeur blijft bij de truck en is geen tijd meer kwijt om bij het tankstation naar de kassa te gaan. 

Werking MAN SimplePay

Fleetmanagers kunnen met het systeem een actueel overzicht van alle kosten en processen in een dashboard inzien, voor elk individueel voertuig uit het wagenpark. Ook op deze manier wordt volgens MAN veel tijd bespaard, zodat de fleetmanager zich kan richten op andere zaken, zoals de effectieve inzet van het wagenpark.

Betalingen via MAN SimplePay worden direct vanaf de vrachtwagen afgehandeld via de RIO Box in het voertuig. De digitale verwerking van de betaling wordt uitgevoerd door betalingsplatform Stripe. De infrastructuur van de cloud is ontwikkeld in samenwerking met Amazon Web Services (AWS). MAN SimplePay kan worden besteld via de MAN Marketplace, waarna de service ‘over-the-air’ wordt geïnstalleerd in de geselecteerde voertuigen.

Zo snel mogelijk op de markt

Samen met BP heeft MAN Truck & Bus zich ten doel gesteld om MAN SimplePay zo spoedig mogelijk aan te bieden. In de toekomst worden het netwerk en de services voor eenvoudige en veilige betalingen via de RIO Box verder uitgebreid, bijvoorbeeld voor diensten onderweg, zoals de betaling van een reparatie bij een dealer.

Na de IAA Transportation 2022 komt MAN SimplePay als pilot beschikbaar in Groot-Brittannië. Vervolgens wordt het systeem uitgerold in Duitsland, gevolgd door andere landen. Implementatie van een gemengd wagenpark – in samenwerking met de Traton Group – en integratie van het betalingssysteem in MAN-bussen en -bestelwagens worden eveneens voorbereid.