Van den Heuvel runt het bedrijf samen met zijn ouders en zijn jongere broer. “Om te beginnen willen wij het liefste zoveel mogelijk af fabriek kunnen bestellen. Dat is doorgaans goedkoper en het scheelt veel doorlooptijd. En daar scoort Scania uitstekend. Zo heeft Scania af fabriek het laagste chassis in de markt, wat belangrijk is vanwege de verdere opbouw. Daarmee is ook de tot helemaal naar voren doorlopende innerliner die Scania aanbiedt heel goed voor de door ons gewenste sterkte en stijfheid. Dit ook vanwege de vijfde stempelpoot voorop om ook voorover de cabine te kunnen hijsen.”

Zware luchtgeveerde assen af fabriek

Als asconfiguratie koos Van den Heuvel voor een 10x4 met twee luchtgeveerde 10-tonsvoorassen, twee aangedreven assen met naafreductie en een gestuurde naloopas. “Toen wij onze bestelling plaatsten, was Scania de enige die af fabriek die zware luchtgeveerde assen kon leveren”, vertelt Van den Heuvel. "De naafreductie is gezien de 100 ton trekgewicht mogelijk iets overbemeten. Maar nu hoeven we nooit bang te zijn dat we op ongelijk terrein of scherp ingeknikt de aandrijving overbelasten. Verder is het prettig dat je bij Scania af fabriek het chassis per 20 centimeter in lengte kan specificeren. Wij wilden een zo kort mogelijke bakwagen met toch vijf assen. Ik weet zeker dat we hiermee in dit segment een extreem korte draaicirkel hebben.”

Liever een V8, maar…

De Scania 540S heeft de zwaarste zescilindermotor. “Als ik eerlijk ben, heb ik het liefste een V8. Maar de zescilinder heeft twee voordelen: hij is lichter én de SCR-uitlaatunit is kleiner dan bij de V8-motoren. En die ruimte aan het chassis hebben wij hard nodig. Bovendien is het vermogen en het koppel meer dan genoeg voor wat wij doen.” Wat de truck compleet maakt, is de retarder en het Scania Clutch on demand-systeem. “Negen van de tien keer kom je op de automaat ook moeiteloos van je plek. Maar héél soms zou je willen dat je tijdens het manoeuvreren nog gewoon een klassiek koppelingspedaal tot je beschikking hebt. Die luxe biedt Scania nog als enige.” 

vrachtwagen met elektrische kraan af fabriek

De opbouw van de auto is veelzijdig. Dat begint met een 172 ton meter kraan van Erkin. Die is acht keer uitschuifbaar op de mast en zes keer op de jib. “Daarmee kunnen we tot 32 meter horizontaal tillen met nog 1.300 kilo. En we kunnen tot tegen de 30 meter de hoogte in. Dat laatste hebben we nog wel eens nodig omdat wij veel in de weg- en waterbouw en de aannemerij zitten. De ene dag til je grote damwandplaten of zware aanmeerpalen in een havengebied, de volgende dag doe je prefab gevelelementen in hartje Utrecht.”

Zero-emissie waar dat moet

Met betrekking tot het werken in de binnensteden is de truck helemaal toekomstbestendig. “Uiteraard voldoen we met deze Euro 6 step D-motor aan de laatste milieueisen. Maar net zo milieuproof is dat we met de kraan ook helemaal elektrisch kunnen draaien. Zelfs onafhankelijk van een stroomnet. Dat komt omdat CCH uit Halsteren, die de opbouw verzorgde, een los aan de auto te bevestigen powerpack heeft ontwikkeld. Daarin zorgen batterijen voor de energie waarmee een aparte hydrauliekunit, dus pomp en tank wordt aangedreven. Zo kunnen we eerst volgens de laatste Euro 6-norm een binnenstad in om daar vervolgens zero-emissie en stil te kunnen werken. We zien steeds meer dat aannemers juist dankzij dit soort materieel opdrachten binnenkrijgen. Dat maakt de investering dus heel interessant. Maar in de buitengebieden draaien wij gewoon op onze motor. Daarvoor heeft Scania zowel een versnellingsbak- als een motor-PTO opgebouwd.”

scania bakwagen met hijskraan

In de praktijk gaat de bakwagen net zoveel trekken en transporteren als hijsen. “Soms zijn het combinatieklussen. Maar heel vaak vervoeren wij ook alleen bijzondere ladingen. Dan kan er achter deze Scania meteen een dieplader op de schotel. Maar de schotel is ook afneembaar, zodat we achter de kraan ook een korte laadbak kunnen plaatsen van 4,5 meter lang. Via een vangmuilkoppeling kan er dan een aanhanger achter. Maar als dat niet genoeg is, kunnen we de laadbak nog met 1,5 meter verlengen door er een stuk aan te koppelen met een tweede vangmuilkoppeling. Dan hebben we 6 meter laadvloer en kunnen we bijvoorbeeld ook een 20 voet-container meenemen en daarachter nog weer een aanhanger."

Scania met S-cabine

Dat Van den Heuvel voor een rijk uitgevoerde S-cabine ging, is ook ingegeven door de wens van de chauffeur. “Vergeleken bij een R-cabine heb je dan wel een extra trede bij het instappen. Daar hebben we het uitvoerig over gehad en onze chauffeur zag dat niet als bezwaarlijk. Zelf vind ik de S-cabine ook heel mooi. Wij proberen tenslotte van elk van onze trucks wat bijzonders te maken. Van buiten netjes en strak in onze kleuren gespoten. Dat heeft Dubbeldam uit Zwijndrecht verzorgd. En van binnen met de nodige luxe zoals leren bekleding en het premiuminfotainment.” 

“Behalve dit soort details hebben we ook veel aandacht besteed aan extra veiligheid”, vertelt Van den Heuvel. “Een vijfasser hoeft wettelijk geen AEB en LDW te hebben. Maar dat wilden wij wel. En dat nog aangevuld met ACC. Want dat zorgt juist voor extra veiligheid vér voordat AEB er inkomt. Wij vinden het niet meer dan logisch: op de bouwplaats doe je er alles aan om zo veilig mogelijk te werken. Dan moet je consequent zijn en dat ook doortrekken naar het voor- en het natraject.”