Alles van de suikerbiet gebruiken: dat is een van de doelstellingen van Cosun Beet Company. Een suikerbiet bestaat voor zo’n 17 procent uit suiker. De zogenoemde pulp die overblijft wordt met name ingezet als veevoer. De restproducten – zoals bietenpuntjes en -staartjes – worden ingezet voor de productie van groen gas. 

25 miljoen kuub groen gas

Cosun Beet Company is zelfs de grootste producent van groen gas in Nederland. De 25 miljoen kuub gas die het bedrijf jaarlijks produceert, wordt onder meer gebruikt door omliggende huishoudens en zijn fabrieken.
Ook rijden de bulkwagens van Cosun Beet Company op dit groene gas. Waar een deel van het wagenpark een dualfuel-brandstofsysteem heeft, rijden inmiddels achttien auto’s volledig op deze milieuvriendelijke variant. “In 2024 willen we dat al onze auto’s volledig groen rijden”, vertelt Ad Jansen, stafmedewerker logistiek. “We hebben de drive om als bedrijf zo duurzaam mogelijk te werken, maar het moet wel betaalbaar zijn.  Dit gas is dan een goede manier.”

Niet alleen roepen, maar doen

Het voltanken van de bulkvrachtauto’s gebeurt bij de locaties van Cosun Beet Company in Groningen en Dinteloord. Omdat de chauffeurs soms ook lange ritten maken, tanken ze regelmatig tussendoor bij Green Planet. Het multifueltankstation biedt namelijk ook cng/groen gas aan. “Naast dat Green Planet centraal gelegen is, weten we daar ook zeker dat het gas dat we tanken echt groen is”, zegt Jansen. Dat komt omdat het via leidingen rechtstreeks van afvalverwerker Attero in Wijster komt, die van afval groen gas produceert. “Het is mooi dat we in Green Planet een partij hebben gevonden die niet alleen roept, maar ook doet.” 

Meer weten over rijden op bijvoorbeeld cng, hvo of lng? Neem contact op met Green Planet via [email protected].

Green Planet: today for tomorrow
Green Planet is een multifueltankstation in Pesse (Drenthe). Het bedrijf gelooft in een tankstation dat méér biedt. Dus ook de meest duurzame brandstoffen. Zo werkt het vandaag nog aan het schonere transport van morgen.