Fulpra, ontwikkelaar en fabrikant van elektrische vrachtfietsen, heeft vier nieuwe financiers aangetrokken, die verdere uitbreiding van de activiteiten mogelijk maken. De investeerders zijn afkomstig uit het Business Angels Netwerk van het regionale participatiefonds OostNL. Daarnaast heeft Triodos Bank een kredietfaciliteit ter beschikking gesteld.

Transportfiets Fulpra

De fabrikant heeft een concept ontwikkeld voor een zero-emissie elektrische transportfiets. Vanwege de afmetingen van de fiets (3,1 x 2,1 x 1 meter), de grote laadruimte van 3.000 liter en een elektrisch vermogen van 1.000 Watt is de fiets geschikt voor het bezorgen van goederen en boodschappen in de (binnen)steden. Aangezien de fiets slechts 1 meter breed is, mag hij behalve op fietspaden ook eenrichtingswegen van beide kanten inrijden en kan hij bovendien op de stoep geparkeerd worden. 

Dankzij het laadvermogen van 700 kilo en de grote laadruimte kunnen er twee standaard rolcontainers meegenomen worden, die met behulp van uitschuifbare rijplaten in en uit het voertuig gereden kunnen worden. Het laadgedeelte is dankzij schuifdeuren van alle kanten gemakkelijk toegankelijk.

Pilot Nijmegen wekt belangstelling

Eind vorig jaar werd met een eerste prototype van de Fulpra een pilot voor de zero-emissiebezorging van pakketten in de binnenstad van Nijmegen uitgevoerd. Tijdens de pilot bleek dat het logistieke concept van de bezorging van pakketten met de transportfiets prima werkt. Ook de inwoners waren erg te spreken over de elektrische fiets als vervanging van vervuilende, luidruchtige en vaak te hard rijdende dieselbussen die dagelijks tientallen ritten door een wijk maken. De technische en functionele aanpassingen waaraan tijdens de pilot behoefte bleek, zijn inmiddels als laatste stap van de productontwikkeling doorgevoerd.

fulpra serieproductie vrachtfietsen
De vrachtfiets kan twee standaard rolcontainers meenemen, die met behulp van uitschuifbare rijplaten in en uit het voertuig gereden worden.

De publiciteit en ervaringen in Nijmegen hebben veel belangstelling uit de markt opgeleverd van bezorgdiensten, horeca- en retailbedrijven, die in de Fulpra een geschikt transportmiddel zien om hun producten snel en emissievrij bij consumenten en zakelijke klanten af te leveren. Een van de grootste pakketbezorgers heeft inmiddels een eerste order geplaatst en Fulpra verwacht op korte termijn meer bestellingen. Daarom wordt de nieuwe assemblagehal van zo’n 1.000 m2 in Nieuwegein momenteel gereedgemaakt voor serieproductie.

Stadslogistiek

aarnaast wil Fulpra dankzij de Europese typegoedkeuring starten met de verkoop in het buitenland. Net als Nederland zijn veel andere Europese landen bezig met het aanscherpen van de regels voor stadslogistiek als het gaat om milieu en verkeersdoorstroming. In de nabije toekomst neemt het aantal autoluwe en autovrije zones toe en zijn alleen nul-emissievoertuigen welkom in de stadscentra. Dat vergroot de marktkansen voor Fulpra aanzienlijk.