De SolarOnTop laadt de meeneemheftruck tijdens het rijden op, zodat deze een zo groot mogelijk bereik heeft, met de groenst mogelijke energie. Bovendien gebruikt de SolarOnTop de zonne-energie aan boord om het persluchtsysteem op druk te brengen, waardoor de stationaire draaitijd van de truck tot een minimum wordt beperkt. Na het starten kan de vrachtwagen-opleggercombinatie onmiddellijk wegrijden. Een effectieve toevoeging aan de duurzame functies van de SolarOnTop, volgens IM Efficiency-ceo Martijn Ildiz. “Deze functionaliteit kan veel wagenparkbeheerders voordeel bieden in het licht van de regelgeving inzake stationair draaien.”

Zonnepanelen op oplegger

De resterende zonne-energie wordt aan de vrachtwagen geleverd, waardoor het brandstofverbruik maximaal wordt gereduceerd. Tijdens het rijden levert de SolarOnTop schone elektriciteit in plaats van elektriciteit die door een dynamo wordt opgewekt. Bij stilstand of tijdens een pauze houdt de SolarOnTop de accu’s van de vrachtwagen volledig opgeladen, waardoor de noodzaak om stationair te draaien verder wordt beperkt. De oplegger is in samenwerking met Roefs Carrosserie ontworpen.

zonnepanelen op oplegger

Duurzaamheidsstreven

Met de inzet van de elektrische Moffett NX E425.3 geeft Heemskerk Dairy een belangrijke impuls aan zijn duurzaamheidsstreven. Een voorwaarde van het ingenieursbureau was dat de meeneemheftruck 100 procent emissievrij moest zijn. Aangezien de Moffett E-Serie NX geen uitstoot, geen trillingen en weinig geluid produceert, is hij ideaal voor het verplaatsen van goederen van buiten naar binnen in stallen.

Milieu-impact verminderen

De Moffett E-serie NX is uitgerust met de nieuwste lithium-ionbatterijtechnologie, wat betekent dat de vorkheftruck geen emissies veroorzaakt. Daarmee is de heftruck geschikt voor nachtelijke stille leveringen in woonwijken en voor het werken in lage-emissiezones. De heftruck kan worden toegepast om te werken in hallen, loodsen en stallen zonder mensen en dieren te belasten. “We zetten ons in om ons materieel te upgraden, zodat we de milieu-impact van onze logistieke diensten en onze klanten kunnen verminderen”, aldus Eric Heemskerk, directeur van Heemskerk Dairy.

Lees ook: ‘Besparing door opleggers met zonnepanelen’