“De levering van de 100.000ste lithium-iontruck is voor ons een bijzondere mijlpaal, waar we erg trots op zijn”, aldus Christian Erlach, Chief Sales Officer bij Jungheinrich. “Als pionier op het gebied van elektromobiliteit in het magazijn pasten wij als eerste fabrikant de efficiënte lithium-iontechnologie toe en hebben daarmee onze branche voorgoed veranderd.”

Voordelen lithium-ion

Lithium-ionaccu’s behoren vandaag de dag tot de standaarduitrusting voor emissievrije elektromobiliteit in het magazijn. Ze onderscheiden zich in het bijzonder door hun energiezuinigheid. “Een elektrische heftruck met een lithium-ionaccu stoot minder dan de helft van de CO2 uit dan een dieselheftruck van dezelfde prestatieklasse gedurende zijn hele levensduur, inclusief fabricage”, vertelt Erlach. “Door gebruik te maken van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen kan de CO2-uitstoot van de heftrucks tijdens het gebruik zelfs met 90 procent worden verminderd in vergelijking met een verbrandingsmotor. Lithium-iontechnologie levert dus een doorslaggevende bijdrage aan de verduurzaming van de intralogistiek.”

Jungheinrich wil verder groeien

In 2011 lanceerde Jungheinrich als eerste fabrikant van industriële trucks ter wereld, een in serie geproduceerde truck met een lithium-ionaccu. Sindsdien is lithium-ion uitgegroeid tot de snelst groeiende accutechnologie voor industriële trucks. Tegen 2025 wil Jungheinrich een aandeel van 70 procent aan lithium-iontrucks bereiken in het totale wagenpark dat het verkoopt.

Heftrucks Amazon

De ETV 216i die aan het Amazon-magazijn in Leipzig is geleverd, is een Jungheinrich Powerline-truck. Erlach: “Wat ontwerp en constructie betreft, maken de Powerline-trucks consequent gebruik van alle voordelen van de lithium-ionaccu. Ze zijn korter, veiliger en comfortabeler dan alle industriële trucks voor hen. Dit betekent dat ze ook datgene creëren wat het kostbaarst is in het magazijn: ruimte.”

Een ander bijzonder kenmerk van Powerline is dat de voertuigen volledig CO2-neutraal zijn tot aan levering bij de klant. Dit wordt volgens de fabrikant gewaarborgd door de duurzame en energie-efficiënte productie en door gecertificeerde maatregelen waarmee de nu nog onvermijdelijke emissies tijdens de productie worden gecompenseerd.