Binnen het project is TotalEnergies Marketing Nederland verantwoordelijk voor het toevoegen van een waterstofvulpunt aan het tankstation. Zepp.solutions neemt de ontwikkeling van de vrachtwagens op zich. Transportbedrijven Vos Transport Group en BCTN Group hebben de intentie om ieder een waterstoftrekker in te zetten in hun dagelijkse operaties. TNO zal de prestaties van de trucks vergelijken met alternatieven. De partijen hopen met het project de uitrol van duurzaam wegvervoer te bevorderen.

Taakverdeling binnen DreamH2aul

Zepp.solutions is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de twee waterstofelektrische vrachtwagens. Dit zullen volgens het consortium ’s werelds eerste waterstofaangedreven emissievrije trekkers voor opleggers zijn die elke trailer mogen trekken binnen de huidige Europese regelgeving. De trucks hebben straks een actieradius van meer dan 600 kilometer. Om dit bereik te bewerkstelligen en tegelijk ook bestuurderscomfort en een aantrekkelijke TCO te bieden, ontwikkelt zepp brandstofcelsystemen met hoog rendement en een extreem hoge vermogensdichtheid.

De waterstofaandrijflijn zal worden ingebouwd in twee N3-trekkers, die zullen worden ingezet door Vos Transport Group en BCTN Group voor stadsdistributie, regionaal containertransport en (internationaal) langeafstandstransport. Beide bedrijven zijn al jaren actief in het Europese Lean & Green CO2-reductieprogramma en zijn op weg om binnen Europa de vierde Lean & Green Star te behalen.

Groen tanken in Deventer

De twee vrachtwagens worden de eerste vrachtwagens op waterstof bij dit TotalEnergies-tankstation, waar voor dit project waterstof aan wordt toegevoegd door TotalEnergies Marketing Nederland. Bij dit tankstation wordt uitsluitend groene waterstof geleverd. Op deze locatie is ook lng beschikbaar. TotalEnergies in Nederland werkt aan de uitbouw van een netwerk van tankstations met schone brandstoffen als groen gas, waterstof, lng en elektriciteit. Het multifueltankstation in Deventer draagt bij aan de missie van TotalEnergies in Nederland om verduurzaming te bewerkstelligen.

Ondersteuning door DKTI

Het DreamH2aul-project wordt ondersteund door de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in transport (DKTI) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook: Millenaar & Van Schaik Transport tekent voor waterstoftrucks: ‘We geloven erin’