Linde Material Handling biedt deze, op sensoren gebaseerde oplossing, in eerste instantie aan als optie voor hun nieuw te leveren vorkheftrucks. Een retrofit-oplossing, die ook geschikt zal zijn voor gebruik op andere merken vorkheftrucks, volgt binnenkort.

Laden en lossen is kritieke situatie

Een van de meest kritieke situaties waarbij vorkheftrucks en voetgangers betrokken zijn, is het laden en lossen of het oppakken en neerzetten van lasten. “Als er mensen achter de vorkheftruck staan op het moment dat deze achteruit begint te rijden, zit een ongeluk in een klein hoekje”, zegt Fabian Zimmermann, productmanager Safety bij Linde Material Handling. “Voetgangers denken dat de heftruckchauffeur hen kan zien. Bovendien verwachten zij niet altijd dat een vorkheftruck die voor een stelling of bij een opslagplaats staat, plotseling achteruit kan rijden. Als de bestuurder bovendien maar heel even onoplettend is en vergeet over zijn schouder te kijken, kan dat ernstige gevolgen hebben. Bovendien kan het zicht achter de truck worden belemmerd door dode hoeken, opgeslagen goederen of stellingen. En het risico op ongevallen neemt toe naarmate er meer intern transport, voetgangers of zelfs fietsers in logistieke zones aanwezig zijn.”

linde motion detection achter heftruck

Hoe werkt Linde Motion Detection?

Het systeem Linde Motion Detection helpt volgens Zimmermann dergelijke gevaarlijke situaties te voorkomen, door zowel de heftruckbestuurder als eventuele personen in het werkgebied achter de truck te waarschuwen. Een bewegingssensor detecteert elke beweging achter het stilstaande voertuig, ongeacht de mate van verlichting en ongeacht of de beweging door mensen of andere voertuigen wordt veroorzaakt. Detecteert het een beweging, dan voorkomt het systeem dat de truck achteruit kan rijden en wordt de chauffeur op het gevaar geattendeerd door een waarschuwing op het display. Bovendien laat het hulpsysteem optioneel een geluidssignaal horen om de aandacht van voorbijgangers te vestigen op de gevaarlijke situatie die is ontstaan. Om na de waarschuwing verder te kunnen rijden, moet de bestuurder het pedaal loslaten en opnieuw intrappen, wat de veiligheid verder verhoogt.

Aanpassen aan omstandigheden

“Vooral in uitdagende werkomgevingen, zoals slecht verlichte delen van het magazijn of gebieden waar het zicht om structurele redenen slecht is, is het hulpsysteem een doeltreffende steun en een verademing voor de bestuurder” stelt Zimmermann. “Het detectiegebied kan worden aangepast aan de bedrijfs- en omgevingsomstandigheden, wat een hoge mate van flexibiliteit waarborgt. Op die manier worden kritieke situaties onschadelijk gemaakt en onnodige gevaren voorkomen.”

Veiligheidsportfolio

Linde Motion Detection maakt deel uit van het veiligheidsportfolio van Linde Material Handling. Met standaard- en optionele hulpsystemen, zoals Linde Safety Guard en Linde Safety Pilot, en met adviesdiensten ondersteunt het bedrijf zijn klanten bij een veilige en efficiënte goederenbehandeling.