De hoofdactiviteit van Van der Lee – Vervaeke Group is ADR-transport. “We richten ons hoofdzakelijk op het vervoer van chemicaliën voor de chemische industrie en distributeurs”, vertelt managing director Pim Rog. “Daarnaast zijn we actief in het transport van chemisch afval en bijzonder transport.” Zuinig en veilig rijden zijn speerpunten. Rog: “In het wegtransport draait het om efficiënt gebruik van brandstof, iets waar wij in ons bedrijf op allerlei manieren mee bezig zijn. We investeren in jong materieel, zorgen ervoor dat trucks en opleggers in topconditie zijn, monitoren de prestaties van chauffeurs en verzorgen trainingen om veilig en zuinig rijden te stimuleren.”

Volvo FH met I-See

De continue focus op het milieu en brandstofbesparing komt ook terug in de 36 nieuwe Volvo-trucks, die worden ingezet in de Benelux, Duitsland en Noord-Frankrijk. “Voor het eerst hebben wij trucks bijvoorbeeld voorzien van I-See”, vertelt Rog. I-See gebruikt kaartgegevens om de topografie van de route te analyseren en stemt het schakel-, acceleratie- en motorremgedrag daar op af. “We merken dat dat in de praktijk bijdraagt aan een lager brandstofverbruik en dus ook een lagere CO2-uitstoot.”

Om de chauffeur onderweg optimaal comfort te bieden, zijn de trucks uitgerust met I-ParkCool. “Deze geïntegreerde standkoeling is ook nieuw voor ons”, vertelt Rog. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit het meest effectieve klimaatsysteem is om een prettig binnenklimaat voor onze chauffeurs te garanderen. Verder is veiligheid, gelet op het werk dat wij doen, ook een kernwaarde van Van der Lee – Vervaeke Group. We stellen daarom hoge eisen aan mens en materieel. Deze trucks zijn voorzien van diverse veiligheidssystemen, zoals Forward Collision Warning met noodremfunctie en Lane Keeping Support.”

Geslaagde wisselwerking

Het totale wagenpark van Van der Lee – Vervaeke Group bestaat uit 325 trucks, waarvan 80 procent Volvo's. Bij de levering werkte de transporteur samen met dealer Volvo Group Truck Center. Rog kijkt terug op een geslaagde wisselwerking. “Volvo Group Truck Center verdiept zich in je bedrijfsvoering en komt met oplossingen voor onze vraag. Zo wilden we dat een aantal combinaties geschikt is voor een treingewicht tot 50 ton. Op advies van Volvo Group Truck Center hebben vier trucks om die reden een 9-tonsvooras. Een goed voorbeeld van hoe je gezamenlijk tot de beste configuratie komt.”

Honderdjarig bestaan

Van der Lee, dat naast de hoofdvestiging in Delft ook locaties heeft in Roermond, Veendam, Duitsland en België, vierde vorig jaar zijn honderdjarig bestaan. “We gaan vol vertrouwen en ambities op weg naar de toekomst”, vertelt Rog. “Sinds 2017 zijn we onderdeel van de Vervaeke Group. We koesteren dezelfde missie en waarden als het gaat om veiligheid en kwaliteit, klanttevredenheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid en door de krachtenbundeling kunnen we onze opdrachtgevers een nog uitgebreider netwerk aanbieden. Door efficiënte planning kunnen we bijvoorbeeld het aantal lege kilometers reduceren en dus effectiever werken.”