Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het project wereldwijd de eerste in zijn soort.

"Als een bedrijf dat bijvoorbeeld groene vrachtwagens ontwikkelt wil laten testen of die voertuigen geschikt zijn voor snelladen, moet het op dit moment zelf een testlab bouwen", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Het lab in Arnhem is openbaar toegankelijk voor bedrijven van over de hele wereld."

Testlab voor kleinere voertuigen

Ook voor kleinere elektrische voertuigen zoals auto's zijn al wel testlabs beschikbaar, maar die zijn volgens het ministerie evengoed vaak niet voor iedereen toegankelijk. "De laadtechniek voor auto's is bovendien al redelijk ver ontwikkeld", aldus de woordvoerder.

Nu vooral bussen en vrachtwagens

Het project is een samenwerking tussen het ministerie, de provincie Gelderland en netbeheerders. "Met deze testlocatie willen we vooral de ontwikkeling van grotere groene voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, stimuleren."

Subsidie voor aanschaf groene vrachtwagens

Groene vrachtwagens zijn relatief duur en het gebruik ervan staat nog in de kinderschoenen. Ondernemers die groene vrachtwagens willen aanschaffen, kunnen daarom sinds 23 maart subsidie aanvragen. Het kabinet heeft daar € 11 miljoen voor uitgetrokken.