Over vijf jaar moeten er 1.600 van deze ecovriendelijke trucks in het Alpenland rondrijden. Zwitserland is het eerste Europese land waar de H2 Xcient op grote schaal wordt ingezet. De waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens – waar ook het Japanse Toyota aan werkt – gaan er onder meer de bevoorrading van grote supermarktketens voor hun rekening nemen. Een eigen netwerk van vulstations moet ervoor zorgen dat de trucks van waterstof worden voorzien.

Hyundai op waterstof

Waterstoftechnologie is eenvoudig op te slaan en te vervoeren. Er zijn geen zware accu’s nodig en omdat Hyundai de waterstoftanks op een slimme manier achter de cabine plaatst, blijft de laadruimte intact. Twee parallel gemonteerde 95 kW- brandstofcellen en zeven waterstofreservoirs met een opslagcapaciteit van circa 34 kilo waterstof zorgen voor een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Het tanken van waterstof duurt niet langer dan 20 minuten.

Verlaging CO2-uitstoot

Waterstoftechnologie wordt steeds belangrijker in de zoektocht naar oplossingen voor schone mobiliteit. Om de wereldwijde uitstoot van CO2 drastisch te verlagen, past de Zuid-Koreaanse fabrikant deze technologie niet alleen toe in personenauto’s, zoals de emissievrije SUV met brandstofcel Nexo, maar ook in commerciële bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens. Daartoe heeft Hyundai met het Zwitserse waterstofenergiebedrijf H2 Energy de joint venture Hyundai Hydrogen Mobility (HMM) opgezet.

Milieuvriendelijke vrachtwagens

Hyundai Hydrogen Mobility leaset de H2 Xcient-waterstoftrucks aan transport- en logistieke bedrijven. Elke waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagen zorgt voor een reductie van ongeveer 65 ton CO2 per jaar. Het doel is om tegen 2025 zo’n 1.600 van dergelijke milieuvriendelijke vrachtwagens op de weg te hebben. De eerste vijftig exemplaren worden nog dit jaar uitgeleverd aan Zwitserland.

Leidende rol

Hyundai Motor Company is de op vier na grootste autoproducent ter wereld. Het merk beschikt wereldwijd over acht autofabrieken en zeven Design & Technical Centres. In totaal zijn bijna 110.000 mensen bij Hyundai Motor Company werkzaam. Het merk streeft naar een leidende rol op het gebied van elektrische mobiliteit met batterij-elektrische en waterstof-elektrische voertuigen en geëlektrificeerde hybridemodellen.

Kijk hieronder hoe de eerste Hyundai-trucks voor Zwitserland worden ingescheept.