Op het portier van deze MAN TGS staat 65.500 te lezen. Op kenteken is de betonpomp wat lichter, maar met 63,5 ton GVW is het nog steeds nodig om op een ZZ-kenteken te rijden. De complete combinatie is ruim 16 meter en telt zes assen. Twee daarvan zijn bijgeplaatst door Wierda Voertuig Techniek in Joure, waar ook het chassis verlengd werd. Oorspronkelijk is uitgegaan van een vierassig bouwchassis met een 1,5 mm dikker profiel dan standaard. De door Wierda bijgeplaatste voor- en naloopas zijn eveneens sturend. Ook heeft Wierda het dak van deze TGS verlaagd met een extra uitsparing voor de mast van de betonpomp om de totale hoogte zo laag mogelijk te houden.

Schwing MAN grootste betonpompMAN met grootste opbouw

Wie de specificatie van deze machine doorleest, concludeert dat hier sprake is van een spectaculair stuk vakwerk. Volgens mede-eigenaar Henri van Antwerpen is de opbouw voor deze machine de grootste die te krijgen is in dit vakgebied. “Zo groot, dat je hem in Duitsland niet toegelaten krijgt op het wegennet”, verzekert hij. 

Servicebeurt

Gebr. Van Antwerpen heeft in zijn grote betonpompenpark meerdere MAN’s rijden. “Dat bevalt uitstekend. Toen we deze 65 meter-betonpomp vorig jaar bestelden, hebben we bewust voor MAN gekozen", aldus Van Antwerpen. “Wat meeweegt bij de aanschaf is de service van dealer Den Engelsen Bedrijfswagens. Die maakt dat wij met vol vertrouwen opnieuw voor MAN hebben gekozen. Na een servicebeurt mag er geen tijd verloren gaan, en moet de betonpomp in de regel meteen weer door.”

Bederfelijke waar

“Het klinkt misschien wat overdreven”, vervolgt Van Antwerpen, "maar in feite is beton bederfelijke waar. Het wordt snel hard, en wanneer wij niet op tijd zijn, dan heeft dat consequenties in de hele bouwketen. We moeten dus van onze machines op aan kunnen. Niet voor een poosje, maar voor acht tot tien jaar.” Het grootste deel van de tijd staat de MAN stil, maar draait de motor wel. “De pomp die door deze nieuwe is vervangen, had iets meer dan 250.000 km gereden in negen jaar. Maar soms staan onze pompen drie dagen lang achter elkaar te draaien.”

De nieuwe betonpomp van Gebr. Van Antwerpen wordt voornamelijk ingezet in Nederland en België.
Schwing MAN grootste betonpomp