“Pas sinds vorig jaar is onze hernieuwbare brandstof onder ons eigen merk, Neste MY Renewable Diesel, te koop op de Nederlandse markt”, aldus Doryan Daamen, distributiesalesmanager van Neste in Nederland. "Inmiddels is Neste MY op meer dan tachtig locaties in Nederland te koop. Het wordt gemaakt van afval- en restgrondstoffen, zoals gebruikt frituurvet. In vergelijking met fossiele diesel wordt tijdens de levenscyclus van de brandstof tot 90 procent minder CO2 uitgestoten.”

Hernieuwbare diesel van hoge kwaliteit

Deze hernieuwbare diesel is van hoge kwaliteit, stelt Daamen. "Daarmee is het een directe vervanger voor fossiele diesel. Het product is in iedere dieselmotor te gebruiken. Ook is de verbranding schoner, waardoor kosten bespaard worden op onderhoud van motoren.”

Vroege start

“Neste is een Fins bedrijf”, vervolgt Daamen. "Al in 1990 deed het onderzoek naar de technologie waarmee we nu onze hvo produceren. In 1996 experimenteerde Neste met de ontwikkeling van een volledig hernieuwbare diesel en vroeg het bedrijf patent aan voor de raffinagetechniek NexBTL. Deze technologie stelt Neste in staat dit product en andere hernieuwbare producten van topkwaliteit te maken uit vrijwel alle soorten afval- en restgrondstoffen.”

Duurzaam

Door deze technologie groeide Neste uit van een regionale olieraffinaderij tot een wereldleider op het gebied van hernieuwbare brandstoffen. Het leverde het bedrijf de reputatie op van een van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Het bedrijf staat op de derde plaats in de duurzaamheidsindex voor bedrijven in 2019, de Global 100-lijst, benadrukt Daamen. Als wereldwijde speler is Neste ook een beetje Nederlands. Naast een productiefaciliteiten in Singapore en Porvoo (Finland) bouwde Neste ‘s werelds grootste raffinaderij voor hernieuwbare diesel op de Maasvlakte in Rotterdam. Bovendien heeft Neste zijn wereldwijde hoofdkantoor voor de verhandeling van hernieuwbare vliegtuigbrandstoffen gevestigd in Hoofddorp. 

Uitbreiding aantal tankstations

Het Nederlandse karakter kreeg nog meer invulling toen Neste in 2019 begon met de distributie van Neste MY. Voor de verkoop van de hernieuwbare diesel heeft Neste vier brandstofdistributeurs geselecteerd, te weten EG Retail (Netherlands), Future Fuels Wholesale, GP Groot brandstoffen en oliehandel en Tamoil Nederland. “Wij streven ernaar om op korte termijn te groeien naar een netwerk van zo’n honderd tankpunten.” Hoewel het netwerk nu al goed dekkend is, verwacht Daamen met de uitbreiding meer tankstations op strategisch gelegen plaatsen te kunnen aanbieden.