Transport en Handelsmij Jatra uit Drachten is gespecialiseerd in het leveren van materialen en diensten voor de bouw en wegenbouw. Met een eigen zanddepot en een loswal is de aan- en afvoer van materialen over de weg en met de binnenvaart mogelijk. Voor het transport van het zand en grind beschikt Jatra over een wagenpark met kippers met uiteenlopende configuraties. Voor het echte zware werk in de zandbanen beschikt het bedrijf over twee Ginaf 8x8-trucks. Een van die trucks wordt nu vervangen door de nieuwe Tatra. Directeur Gjalt Jan Jansma: “Wij zochten een alternatief voor de Ginaf-trucks, aangezien dat merk deze trucks niet meer bouwt. De stap naar de Tatra Phoenix is dan ook een logische, aangezien dat merk het dichtste bij de vertrouwde Ginaf-trucks komt. Zo zijn cabine en aandrijflijn gelijk, en is ESA naast Tatra ook Ginaf-dealer. Helemaal nieuw voor ons is het concept van de onafhankelijke wielophanging met het buischassis, maar dat is een al jarenlang beproefd concept.”

Demo overtuigt Jatra

De nieuwe Tatra werd niet van de ene op de andere dag gekocht maar na een week demorijden met een soortgelijke Tatra. De chauffeur was meteen enthousiast over met name de stabiliteit en het weggedrag van de Tsjechische terreinbeul. “De voorkeur van de chauffeur was voor ons doorslaggevend bij de keuze voor deze truck”, aldus Jansma. 

Lees verder onder de foto.
bouw wegenbouw jatra

ESA heeft de 8x8 voorzien van een 21 kuub grote Gijsbertsen-kipperopbouw en van diverse specifieke opties. Zo werden camera’s aangebracht opzij en achter, werd een overdrukinstallatie ingebouwd en zijn er diverse accessoires zoals zwaailampen, luchthoorns en kisten aangebracht. In het interieur is een luxe chauffeursstoel gemonteerd met een automatische klimaatregeling. Verder werd er automatische smering gemonteerd. Jansma: “Bij ESA begrijpen ze wat onze specifieke eisen zijn in dit zware werk en dat heeft geresulteerd in een mooie complete kipper.”

28 ton laadvermogen

De Tatra Phoenix is voorzien van de MX13-krachtbron met 480 pk in combinatie met de ZF TraXon geautomatiseerde transmissie. De truck is goed voor een GVW van 46 ton en realiseert een nettolaadvermogen van 28 ton. De Tatra Phoenix 8x8 is voorzien van dubbele montage op de derde as. Dat is een optie, want Tatra levert ook enkele montage rondom. Jatra koos voor de dubbele montage vanwege de grotere stabiliteit tijdens het kippen.