Volvo Trucks heeft zijn nieuwe truckgamma gepresenteerd. Het belangrijkste model, de FH, heeft een metamorfose ondergaan, zonder het vertrouwde uiterlijk te verliezen. De focus bij de langeafstandstruck was het nog verder optimaliseren van de brandstofefficiency en het vergroten van het chauffeurscomfort. Daarbij is de FH16, die met zijn 16 liter-motor vooral wordt ingezet op veeleisende situaties, nu duidelijker te herkennen aan de nieuwe watervalgrille met verticale lamellen.

 

Veiliger, eenvoudiger, comfortabeler

Volvo Trucks streeft ernaar om het leven op de weg veiliger, eenvoudiger en comfortabeler te maken. Dat vertaalt zich onder andere in een nieuw dynamisch instrumentenpaneel in het iets anders vormgegeven dashboard en een digitaal display. Verkeersbordherkenning is standaard aanwezig. Het secundaire scherm, voor het multimediasysteem en cameraweergave, is dichterbij geplaatst. Daardoor is het makkelijker te bedienen en kan de focus zoveel mogelijk op de weg blijven. 

Tijdens het ontwikkelingsproces zijn chauffeurswensen meegenomen. Zo is er nu een ergonomisch schuimmatras op het tot 95,5 centimeter brede uitschuifbare onderbed verkrijgbaar, zijn er meerdere USB-aansluitingen aanwezig en is er, naast de al bekende koelkast, ook een dubbele koelkast mogelijk. Optioneel is een dubbel accupakket verkrijgbaar en zijn er meerdere comfortsystemen beschikbaar.

Brandstofefficiency

Om brandstof te besparen, zet het merk onder andere in op verbeterde aerodynamica, I-Save en de Turbo Compound-techniek, het opgewaardeerde systeem I-See en I-Roll, een geoptimaliseerde schakelstrategie en het lng-aanbod.

De nieuwe FM en FMX

De nieuwe FM en FMX zijn nu meer een ‘kleine’ FH geworden op een lager chassis, waarbij de FMX geschikt is voor zware bouw en constructie. De twee antislipinstaptredes van slijtvast kunststof beloven een goede grip, ook bij langdurig gebruik. Doordat de voorruit verlaagd is en nu meer rechtop geplaatst is, is het zichtveld verbeterd. De spiegels zijn versmald en de trucks zijn verkrijgbaar met nieuwe dakluikvarianten.

Ondersteunende systemen

Veiligheid staat bij Volvo hoog in het vaandel. Uiteraard zijn de vereiste veiligheidsvoorzieningen aanwezig, aangevuld met andere ondersteunende systemen. Omdat de trucks altijd verbonden zijn, zijn aanvullende services mogelijk die de inzetbaarheid vergroten en de onverwachte stilstand tot een minimum kunnen beperken.

De nieuwe FH, FH16, FM en FMX zijn vanaf nu te bestellen en de productie start in oktober 2020. De demovoertuigen worden in de zomer verwacht.

Lees meer over de nieuwe Volvo Trucks FH, FH16, FM en FMX in Transport & Logistiek 5, verschijningsdatum 3 april 2020. Nog geen abonnee? Klik HIER.