De gemeente Rotterdam en Cure volgen begin 2020 met een volledig elektrische vuilniswagen met laadkraan. Al deze voertuigen hebben een VDL E-Power-aandrijflijn. De volledig elektrische opbouw komt van VDL Translift.

DAF CF Electric in veldtest

Sinds eind 2018 rijden de eerste DAF's CF Electric als 4x2-trekker bij onder meer de Nederlandse vervoerders Peter Appel, Simon Loos en Tinie Manders, alsook bij supermarktketen Jumbo. Deze trucks maken deel uit van een uitgebreide veldtest en rijden reguliere transporten van en naar onder meer supermarkten en distributiecentra. Het Duitse Rhenus heeft twee CF’s Electric in gebruik voor regionaal containervervoer. Vanwege zijn efficiëntie en brede, praktische inzetbaarheid won de DAF CF Electric in Duitsland eerder dit jaar de felbegeerde ‘Green Truck Award’.

Hoge wendbaarheid

Omdat de truck tijdens de inzet geen emissies heeft en bovendien geluidarm is, leent de CF Electric zich niet alleen bij uitstek voor stedelijke distributie maar ook bij uitstek voor het inzamelen van onder meer restafval. Speciaal daarvoor ontwikkelde DAF een drieassige bakwagen met een gestuurde naloopas voor een hoge wendbaarheid en een extra hoog laadvermogen. Het GVW van de CF Electric 6x2 bedraagt 28 ton.

Reguliere routes

De elektrische VDL E-power-aandrijflijn van de truck beschikt – net als bij de CF Electric-trekker – over een vermogen van 210 kW en levert een koppel van 2.000 Nm. De aandrijflijn wordt gevoed door een batterijpakket van (bruto) 170 kWh – voldoende voor het rijden van reguliere afvalinzamelingsroutes. Na enkele uren inzet lossen vuilniswagens bij het afvalinzamelingsstation, waar de elektrische trucks in 30 minuten weer tot 80 procent van de accucapaciteit kunnen opladen.

Sideloaders en laadkranen

HVC is actief in Noord-Holland, het Rijnmond-gebied en Flevoland en Rova in het midden en oosten van Nederland. Beide nemen een zogeheten ‘zijlader’ in gebruik, waarmee containers via de zijkant van de truck kunnen worden geleegd. Met de DAF CF Electric inzamelingsvoertuigen met laadkraan gaan de gemeente Rotterdam en Cure uit de regio Eindhoven afval uit ondergrondse containers ophalen.