De rit van de twee trucks verliep soepel, snel en probleemloos en liet volgens Kyle Quinn, chief technology officer bij Paccar, goed zien hoe ver de truckfabrikant inmiddels is met de ontwikkeling van elektrische aandrijving, hetzij met batterijen, hetzij met een brandstofcel. 

Aandrijving trucks Paccar

De Kenworth T680 met brandstofcel biedt 470 pk en een actieradius van 350 mijl (563 kilometer) met een oplaadtijd van 15 minuten. Kenworth en Toyota Motor North America werken samen aan een project om tien Kenworth T680-vrachtwagens met zero-emissie te ontwikkelen die worden aangedreven door elektrische aandrijflijnen van Toyota op waterstof.

Het Peterbilt Model 579EV dat Pikes Peak beklom, maakt gebruik van thermisch gestuurde lithiumijzerfosfaatbatterijen met een actieradius tot 240 kilometer. Bij gebruik in combinatie met een aanbevolen DC-snellader kunnen de ultramoderne batterijpakketten met hoge energiedichtheid in 3 tot 4 uur worden opgeladen, waardoor het model 579EV ideaal is voor regionaal transport, havenwerkzaamheden, distributiewerk en last mile operaties. Het model 579EV levert tot 670 pk en is voorzien van regeneratief remmen. 

Er zijn momenteel 22 Peterbilt Model 579EV's op de weg met meer dan 80.000 mijl aan real-world klantactiviteiten.

Elektrische records

Het is voor het eerst dat de Pikes Peak International Hill Climb door elektrische vrachtwagens wordt gereden. Volkswagen strijkt met de eer om de beklimming al eerder met een elektrische voertuig in recordtijd te hebben gedaan. In 2018 brak Romain Dumas de geldende recordtijd met elektrisch aangedreven Volkswagen ID R. 

Hill climb Pikes Peak

Pikes Peak International Hill Climb is een jaarlijks evenement in de Amerikaanse staat Colorado, waar motorfietsen en auto’s zo snel mogelijk de rit naar de top van de Pikes Peak rijden. Zo’n hill climb gebeurt in de Verenigde Staten over het algemeen in rechte lijn naar de top. Zo niet bij deze hill climb, waar de weg naar de top bijna 20 kilometer lang is en 156 bochten telt. Pikes Peak is een van de vele hoge toppen in de Rocky Mountains.

In Nederland rijdt Peter Appel Transport met een elektrische DAF-truck voor Albert Heijn. Lees hier meer.
kenworth peterbilt pikes peak paccar