De voertuigen worden geleverd in het kader van de Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen en omvat twee-, drie- en vierassige all wheel drive-trucks met laadvermogens van 5 en 10 ton of als trekkers voor zeer uiteenlopende toepassingen. De order omvat tevens de levering van 185 gepantserde wisselcabines. Bij inzet van de voertuigen in risicovolle gebieden kunnen de cabines gemonteerd worden om de militaire chauffeurs te beschermen tegen projectielen, landmijnen en bermbommen. De Scania Gryphus zal bij alle krijgsmachtdelen binnen Defensie worden ingezet.

Scania Production Zwolle

Bij Scania Production Zwolle vindt zowel de productie van de basischassis als de afmontage met de specialistische opbouw plaats. Hierdoor levert de order zowel bij de fabriek in Zwolle als bij de toeleveranciers een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid.

Scania leidt defensiemonteurs op

De trucks worden onderhouden in werkplaatsen van Scania én Defensie. Daarvoor worden defensiemonteurs opgeleid door Scania, zodat met name tijdens internationale oefeningen en missies de inzetbaarheid van de trucks gegarandeerd kan worden.

Correcte rijstijl

De eerste voertuigen die instromen zijn bedoeld om de chauffeurs een intensieve gebruikerstraining te geven bij de Defensie-rijschool in Oirschot. Veel aandacht zal worden besteed aan de correcte rijstijl omdat die zal resulteren in een flinke verlaging van het brandstofverbruik en daarmee de CO2-uitstoot. Het feit dat de voertuigen al volledig zijn voorbereid op het gebruik van hernieuwbare biobrandstoffen betekent dat richting de toekomst een verdere verduurzaming mogelijk is.