HVO100 is de pure versie van hvo (hydrotreated vegetable oil) en reduceert de CO2-uitstoot tot 90 procent. OrangeGas levert de HVO100 en Fieten Olie voorziet de tankinfrastructuur.

870 ton minder CO2

Scania Transport Laboratorium is het eigen transportbedrijf van Scania die het transport tussen de verschillende fabrieken van Scania in Zweden en Nederland verzorgt. In de fabriek in Oskarshamn worden de cabines geproduceerd en in Södertälje de overige basiscomponenten. Deze worden in meerdere dagelijkse pendels naar Scania in Zwolle getransporteerd. In totaal zijn hier zo’n elf trekker-opleggercombinaties bij betrokken die vrijwel 24 uur per dag onderweg zijn. De combinaties rijden gezamenlijk zo’n 4,4 miljoen km. Met gebruik van HVO100 wordt zo’n 870 ton minder CO2 geproduceerd.

Peter Bosma (OrangeGas) en Richard Fieten (Fieten Olie) zijn de Nederlandse partners in deze overeenkomst. “Uiteraard zijn wij blij dat we de HVO100 aan Scania kunnen leveren. Wij merken onder transportbedrijven hier in de buurt een groeiende belangstelling voor hvo, dus we hopen de leveringen hier in Geesbrug verder te kunnen uitbreiden. Hvo is een relatief makkelijke brandstof die in reeds bestaande tanks opgeslagen kan worden. Dat maakt het voor ons ook makkelijker om in de tankinfrastructuur te kunnen investeren.”

HVO100 op meer locaties

OrangeGas wil tegen het eind van het jaar op nog zo’n tien plekken elders in Nederland HVO100 aanbieden; vijf daarvan zijn op locaties van Fieten Olie.