Vooral voor het transport van onderdelen van windgeneratoren zijn steeds langere voertuigen nodig met hogere laadvermogens. Scheuerle is een van de fabrikanten die op dit gebied actief is. Onlangs breidde het Duitse bedrijf zijn UltralightCombi-serie verder uit. De naam van de serie geeft al aan dat deze modulaire platformvoertuigen een gunstige verhouding hebben tussen laadvermogen en eigen gewicht. Er was nog ruimte voor verdere ontwikkeling van de serie, en nu is het mogelijk om twee extra aslijnen toe te passen. Tot nu toe was de krachtigste versie van de UltralightCombi een combinatie van een voorste draaistel met vier pendelassen, een dekbrug en een achterste draaistel met zes assen (4+6). Nu is het mogelijk om een combinatie van 5+7 aslijnen te bouwen. Dit levert vanzelfsprekend een groter laadvermogen op.

Scheuerle biedt verhoogde asbelastingen

Met een toelaatbare aslast van maximaal 13,4 ton bij 80 km/u kunnen zware ladingen worden vervoerd over de openbare weg. Daarbuiten, bijvoorbeeld tijdens interne logistieke operaties, zijn asbelastingen van 14,8 ton bij maximaal 25 km/u en 17,4 ton bij 10 km/u mogelijk. Met een totale breedte van 2,55 meter voldoen de platformvoertuigen volledig aan de EG-normen en het Wegenverkeersreglement (StVZO). Dit biedt voordelen op het gebied van goedkeuringsprocedures en vooral bij lege ritten. Daarnaast is het mogelijk om bij deze combinaties gebruik te maken van veerboten of andere breedtekritische voorzieningen of routes. 

Compatibel met de series EuroCombi en InterCombi

Ondanks de uitgebreide revisie zijn de nieuwe versies compatibel met de vorige modellen. Daarnaast zijn de UltralightCombi’s te combineren met modules uit de InterCombi- en EuroCombi-serie. Voertuigen uit de UltralightCombi-serie kunnen voor een breed scala aan taken worden gebruikt. Onder meer door de EC-conforme voertuigbreedte zijn de modulaire plateauwagens geschikt voor het transport van grote en zware lasten over de openbare weg. Dankzij hun lage eigen gewicht maken de Scheuerle-voertuigen volgens de fabrikant veel compactere combinaties met hetzelfde laadvermogen mogelijk in vergelijking met de modules van de Combi-serie. Bouwmachines, onderdelen voor windturbines, containers, transformatoren en onderdelen van een rupskraan zijn typische belastingen.

UltralightCombi: één serie, veel versies

De modulaire UltralightCombi-platformvoertuigen zijn verkrijgbaar in 2-, 3-, 4- en 6-assige versies. Het modulaire ontwerp vergemakkelijkt het gebruik als aanhanger en oplegger, maar ook als bolster of lowdeckcombinatie. Er is een uitgebreide reeks praktische uitrustingsopties beschikbaar. Dit omvat graafmachine-, plaat- en framedekken en adapters voor windgeneratoren.