De keuze voor deze schone innovatie past in de duurzame weg die Jan Knijnenburg enkele jaren geleden is ingeslagen, aldus directeur Geoffrey Knijnenburg. “We hebben voor onszelf strenge doelstellingen geformuleerd op het gebied van duurzaamheid. Qua gebouwen, voertuigen en werkzaamheden kijken we regelmatig hoe we het schoner en beter kunnen doen. Het reduceren van CO2-uitstoot en het voorkomen van geluidshinder zijn belangrijke pijlers in onze plannen. Bij de aanschaf van de nieuwe kippers zijn we ook goed gaan kijken naar de mogelijkheden. Deze Arocssen met e-pto brengen verbetering op veel vlakken: er is geen omgevingshinder door motorgeluid, we stoten niets uit tijdens het gebruik van de kraan en er is geen brandstofverbruik. Missie geslaagd.”

Accupakket voor e-pto

Trucks die zijn uitgerust met kipper en een kraan doen hun werk doorgaans op de kracht van de motor. Als de kraan actief is, hoor je de vrachtwagenmotor draaien. Hiermee komt de energie voor de installatie beschikbaar. Bij de e-pto ligt dat geheel anders. “De laadkraan en de kipper worden aangedreven door een elektrische pomp”, verklaart Marcel Luijendijk, verkoopadviseur Trucks bij Mercedes-Benz Dealer Bedrijven. “In plaats van dat de energie uit het motorblok komt, is er een accupakket gemonteerd. Hierdoor gebeurt het werk zonder uitstoot, brandsverbruik en motorgeluid. Zo draagt Jan Knijnenburg bij aan een leefbare stad.” 

e-pto jan knijnenburg

Luijendijk vervolgt: “Voor Jan Knijnenburg was het tijd om een serie Mercedes-Benz-kraan/kippers te vervangen voor schonere alternatieven. Met deze Arocs en met e-pto is dat goed gelukt.” De e-pto geleverd door Wierda Hybrid uit Joure en de kraan is van het Oostenrijkse topmerk Palfinger. P. Ruizenveld uit ’s Gravendeel heeft de trucks opgebouwd. “Wij hebben de puntjes op de i gezet. Nu staat er een mooie truck in Knijnenburg-trim die meteen inzetbaar is.”

Minder uitstoot met hvo

Een groot deel van het wagenpark van Jan Knijnenburg bestaat uit trucks van Mercedes-Benz. Knijnenburg: “We doen al lang zaken met dit merk vanwege de betrouwbaarheid van het merk. Het is sterk materiaal waar de gehele levensduur op kunnen rekenen. Daarbij kun je ze overal in de wereld goed kwijt: de inruilwaardes zijn relatief hoog. Ook zijn we blij met Mercedes-Benz Dealer Bedrijven. Ze helpen je snel en vriendelijk op weg. Dat is prettig zakendoen. Bovendien passen deze trucks bij onze duurzame missie. Ze voldoen aan de allernieuwste milieunormen en zijn voorzien van slimme technieken om brandstof te besparen.”

De Arocs-kippers rijden op hvo. “Dit alternatief voor ‘gewone’ diesel verlaagt de CO2-uitstoot met bijna 90 procent”, zegt Luijendijk. “Dit wagenpark is kortom vriendelijk voor de omgeving en onze planeet. Mooi om te werken met een klant die zo ver gaat op het gebied van duurzaamheid!”

Bouwvoertuigen

Naast de vier 6x4 kraan/kipper-Arocssen levert de Mercedes-Benz-dealer uit Maasdijk ook nog twee Arocs 8x4-bouwvoertuigen af. Deze zijn uitgerust met een kraan en een haakarmsysteem, beschikken over een zware gestuurde naloopas, die bijdraagt aan een hoog laadvermogen en een kleine draaicirkel. De twee Mercedes-Benz-bouwvoertuigen worden naast de groenvoorziening ook ingezet voor de sloopafdeling van Jan Knijnenburg.