Volvo aan de slag met waterstoftrucks

Over twee jaar begint Volvo met klantentests met trucks die zijn uitgerust met een waterstofverbrandingsmotor. Deze trucks vormen een aanvulling op het aanbod van de fabrikant van andere alternatieven, zoals batterij-elektrische trucks, elektrische trucks op brandstofcellen en trucks die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals biogas en HVO.

Vrachtwagens die rijden op waterstof (H2) zullen vooral geschikt zijn voor langere afstanden. Het kan het een oplossing zijn wanneer de inzet van elektrische trucks niet haalbaar is, bijvoorbeeld voor regio’s met een beperkte laadinfrastructuur of wanneer er weinig tijd is voor het opladen van de accu’s.

Volgens Hoofd Product Management en Kwaliteit bij Volvo Trucks Jan Hjelmgren zullen trucks met de traditionele verbrandingsmotor die op waterstof rijden, dezelfde prestaties en betrouwbaarheid hebben als de dieseltrucks. “Maar dan met potentieel net zero CO2-uitstoot whell-to-wheel.” Trucks met waterstofverbrandingsmotoren stoten nagenoeg geen CO2 uit.

Energie-efficiëntie

De waterstoftrucks worden uitgerust met High Pressure Direct Injection (HPDI). Daarbij wordt een kleine hoeveelheid ontstekingsbrandstof gebruikt, om compressieontsteking mogelijk te maken op het moment dat waterstof onder hoge druk wordt ingespoten. Het levert volgens Volvo onder andere een hogere energie-efficiëntie op, met een lager brandstofverbruik en een hoger motorvermogen en koppel. Het is verglijkbaar met de techniek die Volvo sinds 2017 toepast op de (bio-)LNG-motoren.

Lage uitstoot

Volvo Group heeft een overeenkomst getekend met Westport Fuel Systems om een joint venture op te richten, om de HPDI-technologie verder te ontwikkelen. De joint venture zal, na formele goedkeuring, naar verwachting operationeel worden in het tweede kwartaal van 2024.

De waterstoftrucks kennen een zeer lage CO2-uitstoot en kunnen worden gecategoriseerd als een ‘Zero Emission Vehicle’ (ZEV) onder de overeengekomen nieuwe CO2-emissienormen van de EU. Ze zullen in verschillende configuraties leverbaar worden.

Lees ook: Volvo Trucks introduceert snellaadnetwerk

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie