11.000 leerlingen ontdekken de wereld van transport en logistiek

Maar liefst 11.000 leerlingen hebben het afgelopen schooljaar deelgenomen aan de Load & Road Experience, zo laat het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) weten. Dit innovatieve programma, speciaal ontworpen voor VMBO-scholen, biedt 2e- en 3e-jaars leerlingen een speelse kennismaking met de transport- en logistieke sector. Het resultaat is mede mogelijk gemaakt dankzij de – extra – financiering vanuit SOOB vanwege het grote animo voor Load & Road bij de scholen.

Sinds de start eind oktober 2023 hebben scholen uit heel Nederland, van Groningen tot Weert, enthousiast deelgenomen aan deze ervaring. Naast de reguliere schoolbezoeken zijn er ook grote evenementen georganiseerd in de Brabanthallen, Archeon en Ahoy, wat resulteerde in totaal 143 bezoeken. Leerlingen waren zeer enthousiast over deze ervaring. Het programma wordt geprezen om zijn praktische aanpak en het vermogen om leerlingen op een leuke en leerzame manier te introduceren in de sector.

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Load & Road wordt ingezet als onderdeel van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) lessen op scholen. Het doel is om leerlingen meer inzicht te geven in hun kwaliteiten, interesses en beroepsmogelijkheden, zodat ze beter voorbereid zijn op het kiezen van een passende vervolgopleiding. De 90-minuten durende experience is gevuld met interactieve spellen en doe-opdrachten die leerlingen laten kennismaken met de wereld van vrachtwagens en warehouses.

Speelse beroepsoriëntatie

‘Ontdekken door te doen!’ is de nadrukkelijke boodschap van deze ervaring, die leerlingen helpt bij hun beroepsoriëntatie. Uitdagingen zoals rijden, docken, vastkoppelen, inpakken, beladen, bevestigen en plannen worden gepresenteerd in games als praktijksituaties in de transport- en logistieke sector. Deze benadering sluit perfect aan op de belevingswereld van VMBO-leerlingen, zonder dat er voorbereiding van de docenten nodig is.

Boekingen nieuwe schooljaar

Voor het nieuwe schooljaar stromen de boekingen al binnen waardoor deze ook al bijna is volgeboekt. Scholen worden aangemoedigd om snel te reserveren zodat het Load & Road team ook bij hen op school kan komen voor deze unieke ervaring. En vol is vol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Annelies van Stijn