Europese subsidies voor nieuwe en bestaande truckparkings

De nieuwe Europese Commissie stelt een bedrag van 60 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van 18 nieuwe truckparkings in zeven Europese lidstaten. De subsidies zijn bedoeld voor de aanleg van nieuwe beveiligde vrachtwagenparkings, maar ook voor de opwaardering van enkele bestaande parkings.

Het gaat om locaties in Bulgarije, Spanje, Frankrijk, Roemenië, Hongarije, Italië en Slovenië. Nederland heeft dit keer geen aanvragen ingediend, omdat er al bij twee eerdere subsidierondes met succes een beroep was gedaan op de Brusselse subsidiepot.
Het bedrag van 60 miljoen euro komt bovenop het bedrag van 141 miljoen euro dat door de vorige Commissie was toegekend aan de ontwikkeling van nieuwe truckparkings. TLN is blij met de toegekende subsidiegelden en heeft daar samen met zusterorganisaties en koepelorganisatie IRU voor gelobbyd.
De IRU verwacht dat er eind september dit jaar nog een bedrag van 320 miljoen euro bij komt.

Geen garantie op realisatie truckparkings

Overigens laten Nederlandse ervaringen zien dat subsidies alleen geen garantie zijn dat de parkings daadwerkelijk worden gerealiseerd. Van de negen projecten waar Nederland de laatste zes jaar Europese subsidies voor ontving, zijn er nog maar twee daadwerkelijk gerealiseerd. Dat is de uitbreiding van Maasvlakte Plaza en Truckparking Venlo.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Anita Hestens