Ford Trucks bedient in Nederland nationale en internationale markt

Ford Trucks introduceerde onlangs de Ford E-Max en F-Line officieel in Nederland. De feestelijke happening vond plaats op de testbaan, een zogenoemde kombaan, van de RDW in Lelystad. De firma F-Trucks gaat de vrachtwagens verkopen. “We willen de laagste TCO voor onze klanten.”

Al gedurende 60 jaar produceert Ford Trucks vrachtwagens, aldus Managing Director Benelux van Ford Trucks Bahadir Koc uit Turkije bij de presentatie. En het merk is met een opmars bezig in Europa. Vanaf 2022 zijn de vrachtwagens van dit merk verkrijgbaar in Oostenrijk, Estland, Denemarken, Zwitserland en nu Nederland. Voor de komende twee jaar staan Noorwegen, Zweden en Finland op de rol. Het aantal servicepunten in Europa is meer dan 500 en ze bevinden zich zowel in West-, Oost-, Midden als Zuid-Europa.

De Ford F-Max en F-Line

F-Trucks brengt twee typen op de Nederlandse markt: de Ford F-Max en F-Line. De eerste is bedoeld voor internationaal vervoer en heeft een cabine die 20 centimeter groter is dan die van de F-Line voor binnenlands gebruik. De F-Max is een trekker die een 13-liter motor heeft met 500 pk, die je kunt downsizen naar 480 pk. De F-Line is verkrijgbaar met een motor tussen de 330 en 450 pk. Momenteel is dit type verkrijgbaar als bakwagen en als trekker. “We hopen na de zomer ook bouwvoertuigen van de F-Line aan te bieden”, aldus CEO Willem van Maaswaal van F-Trucks. De organisatie mikt op een marktaandeel van 5% in 2030.

Familiebedrijven

F-Trucks is een bedrijf, ontstaan uit de kersverse samenwerking tussen transportspecialist en familiebedrijf Vlastuin, die trailers en tractoren in het assortiment heeft, en familie- en garagebedrijf Göritzlehner in Hengelo. Ze plaatsten de handtekeningen voor de samenwerking tijdens de happening in Lelystad, onder luid geknip van camera’s. CEO Willem van Maaswaal van F-Trucks trekt de kar. Hij werkte eerder voor Mercedes-Benz Trucks. De nieuwe organisatie is gevestigd in Kesteren.

Ze verkondigen die avond de waarden van het nieuwe bedrijf. Niet verrassend: de klant staat op nummer 1. Verder noemen ze zichzelf betrouwbaar en redelijk en roemen ze het DNA van familiebedrijven. Tot slot werken ze naar eigen zeggen vanuit de branche voor de branche. “We spreken de taal van onze klanten.”

Verzamelaar

Inmiddels is de eerste Ford vrachtwagen in ons land verkocht: aan Gerjan Wielink van Wielink Agrarisch Handelsbedrijf in Dronten. Hij heeft sinds kort een blauwe F-Max in bezit. “Ik vind het een mooie auto”, legt hij uit in Lelystad, terwijl hij een boeket kleurrijke bloemen in ontvangst neemt. “Ik reis veel naar Oost-Europa, en daar kom je ze vaak tegen.” Hij heeft voor de aardigheid ook zijn 44-jarige Ford V8 meegebracht, met slechts 180.000 kilometer op de teller. “Ik ben een verzamelaar.”

Meerijden

Transport & Logistiek rijdt even later mee op de testbaan met de truck van Wielink. Die heeft de nieuwe eigenaar beschikbaar gesteld voor proefritjes. De vrachtwagen op diesel is behoorlijk stil in de cabine en rijdt met een vaartje van 80 kilometer moeiteloos over de middelste baan van de kombaan. Aan de korte zijdes hangen we behoorlijk scheef! De twee stoelen in de cabine zijn identiek. Allebei zijn ze comfortabel geveerd en bij beide stoelen zitten de gordels aan de linkerkant.

Concurrerend

Hoe zit het met de Total Cost of Ownership (TCO)? “Wij zijn competitief met de Ford trucks”, verwoordt Van Maaswaal. “Dat geldt voor de aanschaf, de reparatie, het onderhoud en het uurloon dat wij rekenen.” Bedragen wil hij niet noemen. Wel wil hij kwijt dat de trucks erg betrouwbaar zijn. Het bedrijf biedt lease- en financieringsmogelijkheden. Ook verhuur van trucks behoort tot de mogelijkheden.

Ford produceert in Roemenië en Turkije. In dat laatste land worden de trucks voor de Nederlandse markt geproduceerd. Verder telt Europa meer dan 500 service points van Ford. In ons land zijn het er momenteel vijf: Vlastuin in Kesteren, Rotterdam en Gierten, Göritzlehner in Hengelo, Truck Service Visser in Zwaag en Verkerk Truck en Trailer Service Uithoorn. Aan het eind van het jaar moeten dit zijn opgelopen tot tien tot twaalf.

Limited edition

Ford Trucks doet ook aan slimme marketing. Op het RDW-terrein prijkt een oranje-zwarte Ford F-Max Select. Dat is nummer 111 van een limited edition van 400 stuks. De motor is een Ford Ecotorq 12,7 liter, gen. 1,5 500 pk/2500 Nm. De chauffeursstoel is luchtgeveerd en verwarmd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Ingrid Damen