400 laadstations

E.ON en MAN realiseren openbaar laadnetwerk voor e-trucks in Europa

E.ON en MAN realiseren openbaar laadnetwerk voor e-trucks in Europa
Foto: E.ON - MAN

Energiemaatschappij E.ON en MAN Truck & Bus investeren, als onderdeel van hun nieuwe samenwerking, in circa 170 locaties met zo’n 400 stations voor het openbaar laden van elektrische trucks in heel Europa.

E.ON en MAN investeren in de nieuwe laadstations, die parallel aan het bestaande MAN-servicenetwerk worden gebouwd en waar ook bedrijfsvoertuigen van andere fabrikanten geladen kunnen worden. Alleen al in Duitsland staan ongeveer 125 locaties gepland.  Andere laadpunten worden gerealiseerd in Oostenrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Italië, Polen, Tsjechië en Hongarije.

Cruciaal

“Europa heeft zichzelf ten doel gesteld om de uitstoot van zware bedrijfsvoertuigen in 2040 met 90% te hebben verminderd. Elektrische mobiliteit is cruciaal om dit doel te bereiken”, aldus Leonhard Birnbaum, CEO van E.ON. “We investeren fors om de infrastructuur voor elektrisch vrachtvervoer een beslissende impuls te geven en de koers uit te zetten naar een duurzame logistiek en groene toeleveringsketens.”

Modulair

De locaties worden modulair opgezet. Als eerste stap wordt elke locatie uitgerust met meerdere 400 kW laadstations. Hiermee kan een gemiddelde elektrische truck in ongeveer 45 minuten worden bijgeladen voor een actieradius van maximaal 300 kilometer. Later worden de locaties voorzien van het Megawatt Charging System (MCS).

De eerste tachtig locaties van het nieuwe laadnetwerk moeten eind 2025 gebouwd zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Annelies van Stijn