laagste operationele kosten

DAF XF wint ETM-Fehrenkötter vergelijkingstest

DAF XF wint ETM-Fehrenkötter vergelijkingstest
De deelnemende trucks werden drie jaar lang in de gaten gehouden. Foto: DAF

Zeven trucks van zeven Europese vrachtwagenmerken namen deel aan een drie jaar durende praktijktest. De DAF XF kwam als beste uit de bus en wint daarmee de ETM-Fehrenkötter vergelijkingstest. 

De test bij Fehrenkötter ging in juli 2021 van start. De dagelijkse inzet van de deelnemende trucks werd daarbij drie jaar lang nauwlettend gevolgd om te bepalen welk voertuig de laagste operationele kosten had. Elk voertuig legde sindsdien meer dan 400.000 kilometer af.

De DAF XF 480 6×2 maakte vanaf het begin al indruk bij de organisatoren van de veldtest. “De combinatie van kwaliteit, lage kosten en concurrerende aanschafprijs maakte de XF 480 onverslaanbaar in vergelijkend onderzoek”, vindt Joachim Fehrenkötter, eigenaar van Fehrenkötter Transport & Logistik GmbH.

‘Ongeëvenaard’

“Het toont aan dat onze voertuigen zowel op het vlak van efficiëntie als wat betreft de laagste operationele kosten ongeëvenaard zijn”, zegt Bart Bosmans van DAF daarover. “Over onze Nieuwe Generatie DAF trucks, die in september op de IAA in Hannover zijn aangekondigd, is inmiddels zelfs bekend dat de brandstofefficiëntie zelfs al tot 13 procent beter is dan onze winnaar van de Fehrenkötter-test.”

De praktijktest werd georganiseerd door platform Eurotransport.de en de Duitse tijdschriften Fernfaher en Transakutell, in samenwerking met Fehrenkötter Transport & Logistik GmbH.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel