De Amsterdamse Rederij Kees biedt sinds 2013 ontwikkelingsmogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De medewerkers van Kees doen ervaring op met logistieke werkzaamheden. De wens om dit verder uit te breiden is nu in vervulling gegaan dankzij een investering van Doen Participaties en samenwerking met logistiek dienstverlener Koninklijke Saan. Ter ere van de nieuwe samenwerking werd deze week de IJzeren Hein, de elektrische boot van Kees, te water gelaten. 

Dagbesteding bij Rederij Kees

Rederij Kees werkt samen met Gemeente Amsterdam en de Regenboog Groep om mensen voor wie het lastig is om via de reguliere weg aan werk te komen op weg te helpen. De Rederij biedt op dit moment negen arbeidsplaatsen en acht dagbestedingsplekken. De werknemers van Kees krijgen zo een duwtje in de rug. Ze leren structuur aan te brengen in hun leven en doen werkervaring op. 

Doel en regelmaat

Een aantal medewerkers is inmiddels bij Rederij Kees zelf in dienst getreden, waaronder Quintin. Hij startte tweeënhalf jaar geleden en assisteerde bij bezorgingen. Op eigen initiatief is hij doorgegroeid naar een functie in het magazijn, waar hij vier dagen per week werkzaam is. “Ik voel me hier erg thuis en heb al veel geleerd, zoals werken met het digitale warehousesysteem, en ik heb mijn heftruck- en reachtruckcertificaten gehaald. Nu wil ik graag mijn rijbewijs gaan halen, zodat ik echt overal inzetbaar ben en ook zelf orders uit kan leveren.” 

rederij kees doen participaties
Bezorging in de binnenstad door Rederij Kees.

Dat Kees door Doen Participaties en Saan uit kan breiden, vindt Quintin erg mooi. “Mijn werk geeft me een doel en regelmaat. Dat werkt ook door in de rest van mijn leven: volgende maand krijg ik mijn eigen kamer en ga ik begeleid wonen. Dat is ook weer een stap naar meer zelfstandigheid. Door de samenwerking kunnen we meer verschillende dingen doen en groeien. Daardoor kunnen nog meer mensen zoals ik hier kansen krijgen!”  

Koninklijke Saan levert knowhow en systemen

Koninklijke Saan levert als ervaren logistiek dienstverlener de knowhow en de systemen, waardoor Rederij Kees verder kan professionaliseren en de scope kan uitbreiden met onder meer bouwlogistieke diensten. Voor Saan betekent het een mooie aanvulling op de dienstverlening van zijn activiteit Bouwlogistiek: samen hebben de bedrijven nu drie hubs aan de rand van Amsterdam. Vanuit deze opslagfaciliteiten kunnen bouwmaterialen just-in-time emissieloos, geruisloos én sociaal getransporteerd worden naar bouwprojecten in de binnenstad – zowel over het land met elektrische auto’s en bakfietsen, als via het water met de IJzeren Hein of andere vaartuigen.

Postcode Loterij

Doen Participaties is de investeringsmaatschappij van Stichting Doen, het fonds van de Postcode Loterij. Doen financiert voorlopers die met oplossingen komen voor een groenere, socialere en creatievere samenleving. Sinds 2013 heeft Rederij Kees meerdere keren een subsidies ontvangen en nu stapt Doen Participaties in als aandeelhouder van Rederij Kees, waardoor op termijn het aantal werkervaringsplekken met minimaal 25 procent kan worden uitgebreid.