Het STC verzorgt al ruim dertig jaar opleidingen, in regio Rotterdam, op vmbo-, mbo- en hbo-niveau op het gebied van transport en logistiek. Variërend van opleidingen tot vrachtwagenchauffeur, freight forwarder en logistiek supervisor. Als praktijkgerichte vakopleiding werkt het STC daarbij nauw samen met veel bedrijven uit de sectoren waarvoor het opleidt – via stages, het op-, om- en bijscholen van vakmensen en door gezamenlijk te werken aan innovaties. De ervaringen met de stagiairs van het STC zijn positief. Een groot aandachtspunt in stages en startersfuncties is het sociale gedeelte ten opzichte van de vakkennis en ervaring. Jongeren van nu vinden sociale onderdelen van het werk soms lastig. Zoals wat te doen bij een onbekende beller in een andere taal dan Nederlands of juist de ‘social talk’ met een klant aan de telefoon of een collega op de werkvloer. Oftewel met alledaagse sociale vaardigheden, samen te vatten als soft skills. Het was dé aanleiding voor het Scheepvaart & Transport College om hier iets mee te doen. Namelijk het opzetten van het Soft Skills Lab.


Aankomende collega’s via stages verder laten groeien

DSV werkt al jaren nauw samen met de logistieke opleidingen van het STC. Diverse huidige medewerk(st)ers zijn via een stage gestart bij DSV en zijn nu al jaren werkzaam bij het bedrijf van starters tot aan directieleden. Voor de komende vier weken is er een lesprogramma opgesteld over bijvoorbeeld over welke Incoterms® te gebruiken bij diverse transporten en data-analyse aan de hand van actuele zendingsgegevens. Medewerk(st)ers van DSV zijn op de STC-locatie in Rotterdam-Waalhaven aanwezig om de gastles meerdere keren te verzorgen. In de eerste week zijn er 75 studenten te gast op locatie bij DSV in Dordrecht om verdeeld over drie groepen verschillende presentaties bij te wonen, die worden gegeven door DSV Road en DSV Air & Sea.
“Als DSV willen wij aankomende collega’s onder meer via stages verder laten groeien in kennis en kunde. Hoe gaaf is om dát nu ook te doen in het Soft Skills Lab”, aldus Herman Huijgens, managing director van DSV Air & Sea Nederland én oud-leerling van het STC.


Samen werken aan de toekomst

Na een intensieve voorbereiding van DSV en het STC kijken zij enthousiast uit naar de komende vier weken. Om alle studenten in het Soft Skills Lab, naast praktische logistieke kennis, ook op een interactieve manier soft skills bij te brengen. Zodat de studenten na deze vier weken weten wat te doen in de toekomst en dit bij een organisatie als DSV kunnen gaan uitoefenen. Want samen – als werkgever én opleidingsinstituut – werken zij aan de toekomst.
Dyana Babic, projectleider Soft Skills Lab van het STC verwoordt het als volgt: “Met ons Soft Skills Lab helpen we onze studenten met de juiste bewustwording en hoe zich te gedragen bij een stage- of werkbedrijf. Om hen de juiste richting mee te geven in het logistieke beroepenveld, zodat ze voorbereid bij een stage binnen kunnen stappen. De open communicatie met DSV is hierin heel fijn. Wij vragen om hulp voor onze studenten en DSV doet niet alleen de deur open, maar helpt de studenten en ons.”

Lees ook: Businesscase DSV: elektrische trucks goedkoper in gebruik dan dieseltrekkers 


Over het Scheepvaart & Transport College

STC Group is dé verticale onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie. Daarnaast verzorgt STC Group cursussen en trainingen voor professionals. STC Group is internationaal actief en heeft locaties in binnen- en buitenland. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in mainport Rotterdam. Kijk voor meer informatie op www.stc.nl.

Over DSV

DSV houdt supply chains draaiende in een wereld van verandering. Elke dag levert en beheert het bedrijf supply chain-oplossingen voor duizenden bedrijven - van het kleine familiebedrijf tot de grote multinational. Het bereik is wereldwijd, maar hun aanwezigheid is lokaal en dicht bij de klanten. Meer dan 75.000 medewerkers in meer dan 80 landen werken gepassioneerd aan het leveren van geweldige klantervaringen en diensten van hoge kwaliteit. En streven ernaar het voortouw te nemen op weg naar een duurzamere toekomst voor de sector en zetten zich in om te handelen volgens de voorwaarden van de natuur. DSV is een dynamische organisatie die inclusiviteit en diversiteit stimuleert. En doet zaken met integriteit, met respect voor verschillende culturen en voor de waardigheid en rechten van individuen. Bezoek de website Global Transport and Logistics | DSV en volg de social media kanalen.