De website www.logistiekbereikbaar.nl is een initiatief van de logistiek makelaars van Trendsportal, Midden Limburg Bereikbaar en Zuid-Limburg Bereikbaar, provincie Limburg, gemeenten en Rijk. Ze geven gratis advies en helpen ondernemers concreet op weg.

Gedeputeerde Stephan Satijn (Economie): “De logistieke sector heeft een belangrijk aandeel in de economie van Limburg. Onze provincie ligt tussen grote economische centra aan de belangrijkste transportverbindingen tussen de Rotterdamse haven en Duitsland, waardoor er hier veel logistieke dienstverleners zijn gevestigd. De nieuwe website zal voor veel bedrijven een extra hulpmiddel zijn.”

De informatie is dus relevant voor bedrijven voor goederenvervoer en stedelijke distributie. Maar ook voor de bouwlogistiek, servicebedrijven en mkb’ers en zzp’ers, die met een bestelwagen de weg op gaan.

Verduurzamen

De partijen werken samen met bedrijven en overheden aan het verduurzamen van woon-werkverkeer, zakelijke ritten en logistieke stromen. Gekozen is voor één gezamenlijke website, omdat veel bedrijven niet gebonden zijn aan een regionale grens.

Op logistiekbereikbaar.nl vinden ondernemers praktische informatie over: duurzame en efficiënte (stads)logistiek, de overstap van vervoer over de weg naar vervoer over water en spoor, elektrificatie van het wagenpark en een slimmere rittenplanning.

Wil een bedrijf graag onafhankelijk advies op maat? Dan kunnen zij  contact opnemen met een van de Limburgse logistiek makelaars. Het advies is gratis en omvat bijvoorbeeld een plan van aanpak voor het verduurzamen van de logistiek, ondersteuning bij een subsidieaanvraag, advies over laadinfra en/of een voertuigvervangingsplan.

Praktijkvoorbeeld

De bundeling van provinciale kennis en kunde met lokale slagkracht levert praktijkvoorbeelden op. Rd4 verzorgt bijvoorbeeld de inzameling en verwerking van afval en grondstoffen in tien Zuid-Limburgse gemeenten, waaronder in Heerlen. Rd4 vindt het belangrijk om te verduurzamen, zo vertelt Elmar Gehlen, manager technische dienst en facilitaire zaken.

“Ik laat mij hierbij adviseren door de Limburgse logistiek makelaars. Samen stellen we een vervangingsplan op voor al onze voertuigen: van de veegwagens tot de vrachtauto’s. We hebben een heel divers wagenpark en weten binnenkort dankzij dit plan met welke investeringen en wanneer we deze voertuigen kunnen vervangen door elektrische exemplaren. We verwachten deze maand onze eerste elektrische bestelwagen te krijgen.”

Lees ook: ESCF gaat samenwerken met evofenedex en TLN