De vrijstelling kent voorwaarden. De bestuurder heeft het B-rijbewijs minstens twee jaar. Daarnaast moet het accupakket de oorzaak zijn van het extra gewicht boven de 3.500 kilo, inclusief belading, aldus Zero Emissie Stadslogistiek. 

Om dit aan te tonen, moet in het voertuig een document liggen dat het gewicht van het accupakket vermeldt. Het document moet namens de fabrikant, importeur of dealer van het voertuig zijn ondertekend.

Inzet zero-emissie bestelauto's versnellen

De nieuwe regeling komt in de plaats van de proeftuinregeling. Die is in mei 2019 in Nederland gestart en op 31 december 2022 gestopt. Deze regeling had als doel om de inzet van volledig elektrische bestelauto’s in stedelijke gebieden te versnellen. 

Lees ook: Regeling B-rijbewijs voor elektrische bestelwagen tot 4.250 kilo krijgt vervolg

De hogere gewichtsgrens van 4.250 kilo is nodig om het extra gewicht van de benodigde accu’s te compenseren. Dit om hetzelfde laadvermogen te behouden. Aan de regeling deden ongeveer 30 voertuigen mee.

Niet haalbaar

De publicatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn maakt het mogelijk om permanente wetgeving voor deze voertuigen in te voeren. Op basis hiervan kunnen landen kiezen om met een B-rijbewijs elektrische bestelauto’s tot een maximum gewicht van 4.250 kilo te besturen.
TLN heeft er bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meermaals op aangedrongen de nieuwe wetgeving op 1 januari in te laten gaan. De organisatie wilde voorkomen dat voertuigen uit het experiment en al bestelde bestelauto's na 1 januari 2023 alleen met een C-rijbewijs bestuurd mogen worden. Maar die datum bleek om meerdere redenen niet haalbaar. De nieuwe wet zou aanvankelijk op 1 juli 2023 ingaan, maar dat wordt nu waarschijnlijk 1 oktober 2023.

Voldoen aan alle voorwaarden

Om de inzet van deze voertuigen tussen 1 januari en 1 oktober toch mogelijk te maken, is in overleg tussen IenW, ILT, politie, RDW, TLN, evofenedex en de RAI Vereniging, besloten dat er tijdens deze overgangsperiode niet zal worden gehandhaafd op het hebben van het C-rijbewijs voor dit type voertuig. Dat geldt tot het moment dat de wetgeving voor de vrijstelling van kracht is.

Lees ook: ‘Afbouwen vrijstelling bpm voor nieuwe bestelauto hindert verduurzaming’