Bij goederenvervoer over de weg is een realtimebeheer en de beheersing van de belangrijkste uitgavenposten een concurrentievoordeel, volgens Renault Trucks. Optifleetfleetmanagement geeft transportbedrijven de middelen om de prestaties van hun vrachtwagens en hun chauffeurs te verbeteren. 

Vijf modules Optifleet

Optifleet bestaat vanaf nu uit vijf modules. Dat zijn Check, Map, Drive, Health en Safety. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar worden geactiveerd. Alle vijf de modules zijn beschikbaar op de Renault Trucks T-, C- en K- range. De modules Check, Map en Drive kunnen worden gebruikt bij de Renault Trucks D en D Wide (elektrisch en diesel).

  • Health stuurt berichten over de waarschuwingslampjes op het dashboard van elk voertuig. Dat gebeurt in real time, op het Optifleet-portaal of via e-mail. De vlootbeheerder kan dan de onderhoudswerkzaamheden plannen en eventuele stilstand voorkomen.
  • Safety bewaakt gebeurtenissen die verband houden met de veiligheidssystemen van een voertuig. Denk aan het Advanced Emergency Braking System (AEBS), de Electronic Stability Control (ESC) en het Lane Departure Warning System (LDWS). De module detecteert ook overmatig remmen of versnellen. 
  • De gegevens gaan in real time naar het Optifleet-portaal of per e-mail naar de transporteur, die ze kan gebruiken voor een analyse van de rijpatronen. Vervolgens kan een gerichte training worden gegeven aan geselecteerde chauffeurs om het risico op ongevallen en vroegtijdige slijtage van voertuigonderdelen te verminderen.
  • Check controleert en optimaliseert het brandstofverbruik van de vrachtwagens. Dat vermindert de totale CO2-uitstoot. Ook analyseert Check de milieuvriendelijke rijprestaties van hun chauffeurs en controleert op wijzigingen. Het biedt ook een live weergave van het laadniveau van de batterij van elektrische voertuigen.
  • Map kan vrachtwagens in realtime geolokaliseren. Zo krijgen vlootbeheerders de informatie die nodig is om routes te optimaliseren en de klanttevredenheid te verbeteren door hen te informeren over het exacte tijdstip waarop de bezorger zal aankomen.
  • Drive registreert de activiteiten en rusttijden van de chauffeurs. De gegevens van de tachograaf kunnen op afstand worden gedownload om de administratie te ondersteunen.

Optifleet is compatibel met andere vrachtwagenmerken. Transporteurs die de gegevens van Optifleet in hun eigen software voor vlootbeheer willen integreren, kunnen deze gegevens in real time raadplegen via de Application Programming Interfaces van de oplossing.

Lees ook: Dachser zet smart trackingdevices in