Volgens de EU-wetgeving moeten nieuwe transportvoertuigen sinds 2019 verplicht voorzien zijn van een slimme tachograaf. Deze digitale tachografen beschikken over satellietverbinding, een speciaal communicatiesysteem voor korte afstanden en een open interface voor aanvullende diensten. De tweede versie van de slimme tachograaf, de SMT2, is ook voorzien van een versterkte beveiliging en nieuwe functies voor cabotage, het transport van goederen tussen twee locaties in hetzelfde land door een buitenlandse transporteur.

Nieuwe functies van de slimme tachograaf type 2

De SMT2 beschikt bovendien over versterkte anti-sabotagemechanismen door het mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) extra te beveiligen. Daarnaast registreert de SMT2 precies wanneer en waar grensoverschrijdingen en laad- en losoperaties plaatsvinden.

Met 56 dagen aan opslagtijd verdubbelt de nieuwe versie zijn opslagcapaciteit voor bestuurdersgerelateerde gegevens, waardoor wagenparkbeheerders beter inzicht krijgen in de data voor veilige en efficiënte operaties.

“De SMT2 is uitstekend te integreren met moderne technologieën, zoals de Webfleet Tachograph Manager. Dit zorgt ervoor dat wagenparkbeheerders en transportorganisaties eenvoudig voordeel kunnen halen uit de tachograafgegevens voor optimale planning, routeselectie, veiligheid, en correcte naleving van de wet- en regelgeving”, zegt Lucas Avink, Head of Sales bij Webfleet Benelux.

Deadlines en verplichtingen voor wagenparkbeheerders

Het Europese mobiliteitspakket introduceerde in april 2020 nieuwe regels voor internationaal transport met onder meer enkele aanpassingen en uitbreidingen betreffende de tachograafregelgeving. De nieuwe wetgeving moet bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs en het optimaliseren van de verkeersveiligheid. De regels worden sinds 20 augustus 2020 gefaseerd ingevoerd, waarbij de SMT2 de handhaving ondersteunt. Voor wagenparkbeheerders zijn er enkele aandachtspunten van belang:

  • Nieuw geregistreerde voertuigen moeten vanaf 21 augustus 2023 uitgerust zijn met de SMT2.
  • Reeds ingeschreven voertuigen voor internationaal wegvervoer moeten uiterlijk augustus 2025 omschakelen naar de SMT2.
  • Voertuigen met een analoge of digitale tachograaf hebben als deadline december 2024 en voor voertuigen met de eerste versie van de slimme tachograaf geldt augustus 2025.
  • Vanaf 1 juli 2026 moeten alle voertuigen voor internationaal wegvervoer, die zwaarder zijn dan 2,5 ton, beschikken over de SMT2.

De rol van telematica in het beheer van tachograafgegevens

Voor wagenparkbeheerders kan de naleving van de rijtijdenregeling een uitdaging zijn, gezien de boetes, vervolgingen en het verlies van een exploitatievergunning bij overtredingen. Ook is het handmatig uitlezen van gegevens een tijdrovend proces met veel administratief werk. De ontwikkeling van de slimme tachograaf als een innovatieve digitale oplossing met vernieuwde complementariteit voor moderne technologieën biedt wagenparkbeheerders nieuwe kansen voor optimalisatie. Telematicaoplossingen helpen wagenparkbeheerders niet alleen om de wetgeving na te leven door bijvoorbeeld externe gegevensdownloads en uitgebreide analyses, maar ondersteunen ook de veiligheid en efficiëntie van chauffeurs met gedetailleerde rapportages over tachograafgegevens.

Over Webfleet

Webfleet is Bridgestone's wereldwijd vertrouwde fleet management oplossing. Meer dan 60.000 bedrijven over de hele wereld gebruiken het om de efficiëntie van het wagenpark te verbeteren, chauffeurs te ondersteunen, de veiligheid te vergroten, de regelgeving na te leven en duurzamer te werken. Al meer dan 20 jaar voorziet het wagenparkbeheerders van datagestuurde inzichten die hen helpen hun activiteiten te optimaliseren.

Webfleet omarmt de missie van Bridgestone Mobility Solutions om de wereld naar een duurzame toekomst te brengen met datagestuurde mobiliteitsoplossingen en draagt bij aan de levering van The Bridgestone E8 Commitment. Deze brede, wereldwijde bedrijfsverplichting definieert duidelijk de waarde die Bridgestone belooft te leveren aan de maatschappij, klanten en toekomstige generaties in acht aandachtsgebieden: Energy, Ecology, Efficiency, Extension, Economy, Emotion, Ease en Empowerment. Deze bieden een kompas als leidraad voor strategische prioriteiten, besluitvorming en acties op elk gebied van het bedrijf.

Lees meer: Mobility Package heeft wijzigingen voor tachograaf tot gevolg