Deze keuze werd gemaakt door een vakjury die alle genomineerden bezocht. Deze vakjury bestaat uit: Gabby Delhaas, STL (voorzitter), Caroline Blom, TLN, Birgitte Staal, FNV en Frank van de Griendt, Grando Logistics, winnaar Beste Leerbedrijf Transport en Logistiek 2022. De uitvoering van de organisatie van de verkiezingen wordt verzorgd door STL in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen en worden mogelijk gemaakt dankzij SOOB. De verkiezingen zijn belangrijk om een podium te bieden voor erkende leerbedrijven en praktijkopleiders die zich op een positieve manier inzetten om jong talent in de sector te begeleiden.

Winnaar

De jury prijst Steenbergen Transport dat zij in vele opzichten een voorbeeld voor andere (leer)bedrijven zijn in de sector transport en logistiek, en zijn zij daarom volgens de jury de terechte winnaar. Daarmee staat zij een jaar lang in de schijnwerpers en mag zij ook door naar de landelijke verkiezingen van SBB. Het bedrijf is een logistiek dienstverlener gespecialiseerd in 24-uursdistributie binnen de Benelux. Het hoofdkantoor staat in Bodegraven. Verder heeft het bedrijf vestigingen in Venlo en Meppel en in het Belgische Chaineux en Wommelgem. Steenbergen Transport telt driehonderd werknemers en begeleidt dit jaar op de vestiging Bodegraven vier BBL-studenten.

In het juryrapport wordt Steenbergen Transport geprezen als een ideaal leerbedrijf, waar de ontwikkeling van de student centraal staat. Elke student krijgt de tijd om in een eigen tempo het leerwerktraject af te ronden. Juryvoorzitter Gabby Delhaas: ‘Studenten vertelden openhartig hoe zij als persoon groeien en waar zij tegenaan lopen. Dit maakt wel duidelijk, dat je als student bij Steenbergen alle ruimte krijgt en mag zijn wie je bent.’

Caroline Blom: ‘Steenbergen hield tijdens het jurybezoek een presentatie die je bijblijft. Kennisoverdracht staat hier bedrijfsbreed op een hoog niveau.’ Een student wordt bij Steenbergen begeleid door praktijkopleiders, die zeer gedreven en gemotiveerd zijn om de student het mbo-diploma te laten behalen. Zij verzorgen ook de contacten met de scholen en de ouders. Het bedrijf biedt studenten een prettige, goed gestructureerde, aantrekkelijke leeromgeving. Ze werken altijd onder begeleiding en hebben een buddy als vast aanspreekpunt.

Birgitte Staal: ‘De positieve feedback van de studenten maakte duidelijk wat een prachtig leerbedrijf Steenbergen is.’ Werknemers worden volop gestimuleerd om zich te ontwikkelen. Het bedrijf biedt daarvoor alle mogelijke faciliteiten van een eigen instructeur tot toekomstgerichte ambitiegesprekken.

Tweede plaats

Van Berkel Logistics wist de tweede plaats in de wacht te slepen. Dit Brabants familiebedrijf is gespecialiseerd in intermodaal containervervoer over water en land alsmede in de op- en overslag van bulkgoederen (bulklogistiek). Het bedrijf heeft drie overslaglocaties in Veghel, Cuijk en Oss. De vestiging Veghel telt honderd werknemers en zes BBL-studenten.

Wat de jury zeer aansprak, waren de kernwoorden die de bedrijfscultuur bij Van Berkel typeren: ‘oprechte aandacht voor elkaar, vertrouwen opbouwen en goed voor elkaar zorgen. Daarvan profiteren ook studenten volop.’ Gabby Delhaas: ‘Bij Van Berkel kunnen medewerkers en studenten door oprechte aandacht en zorg voor elkaar helemaal tot bloei komen.’ De vakjury: ‘Alles bij elkaar is Van Berkel een prachtig leerbedrijf. Chapeau!’

Derde plaats

De vakjury loofde H.Essers omdat zij al vele jaren achtereen een heel goed leerbedrijf is. "Studenten die een BBL-opleiding volgen in de logistiek of tot chauffeur wegvervoer weten het bedrijf jaar in jaar uit te vinden, mede dankzij de uitstekende relaties die H. Essers met de scholen onderhoudt."

H.Essers uit Bergen op Zoom is onderdeel van het gelijknamige Belgische moederconcern. Het bedrijf beschikt over meer dan 135.000 m2 aan hoogwaardige opslagfaciliteiten en is hoofdzakelijk actief op het gebied van voedingsgerelateerde warehousing en transport. H.Essers heeft in Bergen op Zoom zo’n honderdvijftig medewerkers en vijftien BBL-studenten.