“We hebben al veel gedaan op het gebied van elektrisch vervoer, maar dit is een spannende ontwikkeling doordat we in één klap tot de grote spelers op de markt van emissievrije distributie horen”, aldus TDS-directeur René Wissink. 

Overschot aan zonne-energie

“In vergelijking met een elektrische vrachtwagen heeft de BYD ETM6 een lange actieradius voor dagelijks gebruik, een lage TCO en snelle oplaadtechnologie”, somt Gert-Jan Jonker, general manager bij BYD-leverancier Bluekens EV, de voordelen op. “Maar daarnaast is er in het voortraject ook gekeken naar slimme oplossingen voor de laadinfrastructuur bij TDS. Daardoor is er op één locatie bijvoorbeeld een constructie ontwikkeld zodat bij het opladen gebruikgemaakt kan worden van het overschot aan zonne-energie van de zonnepanelen. Bluekens EV verzorgt ook het fleetmanagement, wat TDS ontzorgt. Het is onze taak om de vloot te monitoren, rijdend te houden en kosten inzichtelijk te maken. De uptime van de voertuigen moet zo hoog mogelijk zijn. Als er pech is, hebben we contact met de chauffeur en helpen we hem of haar weer snel op weg. Dit proberen we telefonisch en anders komen onze flying doctors, vliegende monteurs, snel ter plaatse om het op probleem op te lossen.”

TDS bezorgt uitstootvrij voor Ikea Amsterdam

Joint venture TDS

TDS – een joint venture van logistiek dienstverleners Holwerda Transport, Transportbedrijf P.A. van Rooyen en Brakenhoff Transport – werkt al langer in elektrische voertuigen. Meer dan een decennium geleden werd door Brakenhoff Transport bijvoorbeeld de Hytruck, een elektrische vrachtwagen voor verhuizen en transport, al ingezet. Er wordt ook een aantal kleinere elektrische voertuigen ingezet. Wissink: “Vanuit de klant is er een toenemende behoefte aan elektrisch vervoer. Deze trend speelt al langer. Naast de inzet van de BYD ETM6 gaan de partners in TDS met grote elektrische voertuigen van 16 ton rijden. Als transporteur ga je automatisch in dergelijke ontwikkelingen mee, maar wij proberen vooruit te lopen.” 

Lees ook: Bluekens EV introduceert Energiescan voor elektrisch transport