Per fabriek verwacht Volvo een productievertraging van tussen de twee en vier weken in het tweede kwartaal vanwege het tekort aan computerchips. Ook in het eerste kwartaal had de vrachtwagenfabrikant last van het chipstekort. De productie werd toen ook voor week stilgelegd.

Wereldwijd tekort aan chips

De Amerikaanse autofabrikant Ford liet maandag weten dat het een productielocatie in Ohio heeft stilgelegd waar onder meer busjes en onderdelen van vrachtwagens worden gemaakt. Ook hier is de reden het wereldwijde tekort aan chips. Volvo Cars, de autofabrikant die is afgesplitst van vrachtwagenmaker Volvo, kondigde ook al fabricagestops aan. De autofabriek van het bedrijf in het Belgische Gent, waar onder meer de elektrische XC40 wordt gebouwd, sluit eind deze week en hoelang dat zal duren is nog niet bekend.

Personenautosector

De personenautosector kampt al langer met chiptekorten. Dat komt door een zeer sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerken en entertainment in coronatijd, zoals computers, laptops en spelconsoles. Andere automakers zoals Toyota, Honda en Nissan waren eerder al genoodzaakt de productie stil te leggen.

Samsung overweegt uitstel introductie

Techbedrijven zoals Samsung merkten ook al de impact van het tekort aan halfgeleiders. Samsung zei onlangs al te overwegen de lancering van een nieuw model smartphone daarom uit te stellen. Volgens Samsung is er sprake van een "ernstige onbalans" in de halfgeleidersector.