“Die moeten ons helpen de mobiliteitskloof tussen geheel elektrisch rijden en zero-emissietransport in binnensteden te overbruggen”, zegt wagenparkbeheerder Jeroen Bakker van Bakkersteam, de transportafdeling van Bakker Goedhart. “Want wij geloven er niet in dat in 2030 het distributietransport in Nederland al helemaal elektrisch zal zijn. Daarvoor moeten er nog te veel zaken geregeld worden. Niet in de laatste plaats het verzwaren van het elektriciteitsnet en dan zijn er nog uitdagingen als de actieradius.”

Plug-inhybride en de TCO 

Ook gezien de vervoersafstanden van Bakker Goedhart ziet men in de plug-inhybridevrachtauto voor de komende jaren nog het beste van twee werelden. “Het is nu 2022, we zouden dus nog gewoon een keer gewoon een klassieke dieseltruck kunnen kopen en die helemaal afschrijven”, vertelt Bakker. “Maar bij Bakker Goedhart staat zowel innovatie als het besef dat we ons erfgoed netjes moeten doorgeven aan de volgende generaties hoog in het vaandel. Dus willen wij nú al onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en uiteraard ook de nodige ervaring met dit soort systemen opdoen. Daarnaast zien wij het voordeel van stil en schoon vervoer in kwetsbare stedelijke gebieden als een belangrijke stap in onze duurzaamheidsdoelstellingen. En daar moeten de nu aangeschafte twee Scania’s ons bij helpen.”

“We zijn echt vol bezig met de transitie naar een lagere CO2-uitstoot. Behalve de plug-ins hebben we daarom ook elektrische voertuigen gekocht, zowel trucks als vijf BE-trekker/trailertjes. Maar die kunnen we alleen inzetten waar dat met de actieradius uitkomt. Voor ons vervoer over de langere afstand is er momenteel eigenlijk nog niets dat dat dit elektrisch kan halen binnen een redelijke TCO. De twee Scania Plug-in Hybride G320-trekkers kunnen dat wel.”

PHEV-Scania met kleinere wielbasis

Het bleek dat de Scania-dealer af fabriek een trekker kon leveren met een wielbasis van slechts 4.150 millimeter. “Een gewone diesel meet meestal 3,75 meter tussen de wielen maar bij een BEV en hybride wordt dat al gauw 4,35 meter. En dat is voor ons te lang”, stelt Bakker. “Wij vervoeren volume, geen gewicht. Dus zitten wij met een gewone 13,60-trailer met één gestuurde as in de binnensteden. Ook in Amsterdam. Dan is elke extra centimeter van de trekker extra belangrijk.”

De Scania Plug-in Hybride-trekkers met een G-cabine en een standaarddakhoogte hebben naast een 220 liter-brandstoftank plaats voor de drie batterijpakketten met een totaal vermogen van 90 kW. Dat is goed voor een elektrische actieradius tot zo’n 50 kilometer. “Dat is voor ons meer dan genoeg. Op een typische rit rijden wij zo’n 35 kilometer binnen de milieuzones en dus volledig elektrisch. Dan houden wij nog voldoende energiereserve over om onderweg naar de basis volledig hybride en dus extra zuinig te kunnen rijden en het restje aan elektrische energie moet de chauffeur tijdens de last mile terug naar de bakkerij gebruiken.”

Plug-inhybridevrachtwagens doen het goed in zero-emissiezone

Het huidige aanbod van plug-inhybridevrachtwagens is geschikt om alle voorkomende ritten uit te voeren (inclusief pieken en extremen). Dat geldt dus ook voor emissievrije ritten in zero-emissiezones. Dit blijkt uit onderzoek van Districon en Simacan in opdracht van Topsector Logistiek.

Want het is uiteraard de bedoeling dat de auto’s straks met lege batterijen terugkomen, aldus Bakker. “Op onze bestaande aansluiting kunnen we de auto’s opladen en hierdoor het stroomverbruik verspreiden over de gehele dag. Dus is voor ons momenteel elektrisch rijden goedkoper dan de duurdere diesel. Wij verwachten rond de 20 procent van onze kilometrage helemaal elektrisch te kunnen doen. Bovendien hebben wij het voordeel dat we aan de randen van de nacht rijden. De meeste van onze auto’s zijn rond 9.00 uur weer terug. Dus op die locaties waar wij zonnepanelen hebben, kunnen we ze opladen met 100 procent groene stroom van onze eigen zonnepanelen.”

Omschakeling bij chauffeurs

Het rijden met een plug-inhybride vergt volgens Bakker wel de nodige omschakeling in het denken bij de chauffeurs. “Die gaan we samen met Scania uitgebreid trainen op het zo optimaal mogelijk benutten van de systemen. Om ervoor te zorgen dat we binnen de milieuzones ook echt elektrisch rijden gaan we gebruikmaken van het Scania Zone systeem: een soort geofencing.”

Rol overheid

Het verbaast Bakker dat overheden de potentie van een plug-inhybride nog niet benutten in hun plannen naar zero-emissievervoer in binnensteden. “Alle instanties blijven vooralsnog hardnekkig vasthouden aan volledig elektrisch transport. Zo houd je natuurlijk optimaal druk op de ketel. Maar het aanschaffen van een truck vergt een forse investering. Daar hoort een langetermijnvisie bij. Dan verwacht je als vervoerder van een overheid dat je perspectief geboden wordt. Maar geloof je nu echt dat over vier à vijf jaar alle problemen met de capaciteit van het net zijn opgelost? Op dit moment dreigt bij sommige gemeentes een stop op de plaatsing van nog meer laadpalen. Nou, dan lijkt mij een plug-inhybride echt het beste om de zero-emissiedoelstelling in je binnenstad overeind te houden.”

Bakker vindt het ook wat vreemd dat zijn nieuwe auto’s niet automatisch een Piek-certificering krijgen. “Terwijl ze echt stil genoeg zijn. Sterker, omdat wij gewoon vers brood vervoeren met onze trucks, hebben onze trailers ook geen koelmachine nodig. Ik begrijp niet dat er niet veel serieuzer gekeken wordt naar plug-ins. Maar ik verwacht dat dit nog wel komt.”