“Deze introductie vertegenwoordigt een stapsgewijze verandering in Scania’s aanbod binnen het transport-ecosysteem”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President, Hoofd van Scania Trucks. “Wat onze klanten zullen ervaren in met Smart Dash uitgeruste voertuigen is het nieuwste niveau van Scania’s aanbod en ambitie op het gebied van digitalisering, connectiviteit en veiligheid.”

Maatwerkoplossingen

Smart Dash is ontwikkeld in overeenstemming met Scania’s modulaire systeem voor digitale maatwerkoplossingen. Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar ze hebben allemaal de dezelfde modulaire structuur, waardoor naadloze combinatie met andere digitale Scania-oplossingen zoals My Scania of de Scania Driver App mogelijk is.

Scania’s digitale dashboard Smart Dash zal in 2024 leverbaar zijn voor Scania-trucks (links) en Scania-bussen (rechts). Het zal een stap voorwaarts betekenen voor de rijervaring, maar het zal ook de weg vrijmaken voor nieuwe digitale diensten en aanzienlijk verbeterde veiligheidsfuncties voor klanten en chauffeurs van Scania.

Smart Dash geeft chauffeurs volgens Dorski "toegang tot alle soorten relevante informatie tijdens het rijden en ondersteunt hen bij het uitvoeren van andere taken wanneer ze geparkeerd hebben via bijvoorbeeld de Scania Driver App en My Scania. Deze oplossingen zijn allemaal met elkaar verbonden en bieden een echt productieve gebruikers ervaring.”

Veiligheidsvoorschriften

De nieuwe algemene veiligheidsvoorschriften van de EU zullen verschillende veiligheidsgerichte kenmerken verplicht maken voor zware bedrijfsvoertuigen vanaf juli 2024. De nieuwe regelgeving, VN/ECE R155 en R156 zal ook van toepassing zijn op cyberbeveiligingstechnologieën die gericht zijn op het voorkomen en beperken van manipulatie met voertuigen. Scania heeft een nieuwe elektrische systeemarchitectuur, gemeenschappelijk voor zowel vrachtwagens als bussen. Deze nieuwe architectuur maakt slimmere en snellere communicatie en cyberbeveiliging op een nog hoger niveau mogelijk en voldoet aan de nieuwe eisen.

“Voor Scania vallen deze nieuwe eisen samen met onze ambitie om een oplossingsgeoriënteerde architectuur te bouwen die onze klanten ondersteunt op hun digitaliseringstraject”, zegt Dorski. “De next-level premium ervaringen in de vrachtwagenindustrie zal zich sterk richten op het soort verbonden functionaliteit in en rond de vrachtwagen die we aanbieden. Door-de-lucht updates (OTA) en slimme services op aanvraag creëren nieuwe kansen voor klanten van Scania en maken hun activiteiten veiliger en winstgevender met meer uptime en efficiëntie.”

Slimme kaarten

Scania-eigenaren zullen ook slimme kaarten kunnen gebruiken voor hun verbonden navigatiesystemen en zullen kunnen genieten van OTA-updates voor hun voertuigen, waardoor de behoefte aan het bezoeken van Scania-werkplaatsen voor software-updates vermindert. De verschillende uitvoeringen van Smart Dash vervangen de huidige oplossingen van Scania en zullen van toepassing zijn voor vrachtwagens die vanaf het voorjaar van 2024 zullen worden geproduceerd.

Lees ook: Neste en Scania testen digitale oplossing om gebruik van hernieuwbare brandstoffen te volgen