Bij investeringen in groot materieel gaat Martens en Van Oord niet over één nacht ijs. Daarom mochten twee chauffeurs een dag proefrijden in een geleende Scania R500. Dat resulteerde uiteindelijk in een order van acht stuks. Inmiddels zijn alle 6x2-trekkers aan het wagenpark toegevoegd en hebben ze hun eerste kilometers gemaakt. Haak is enthousiast over de eerste ervaringen. “De trucks scoren goed op duurzaamheid, veiligheid en werkgemak.”

Scania met TPMS

De nieuwe Scania-trucks hebben een nauwkeurig weegsysteem, waardoor Martens en Van Oord ze optimaal kan beladen binnen de wettelijke regels. Haak vindt vooral de zuinigheid van de trekkers een groot voordeel. “Door de gestroomlijnde cabine met zijfenders en de dakspoiler wordt de luchtweerstand verminderd. Daar komt bovenop dat de G33-versnellingsbak bijzonder zuinig is.”

nieuwe trekkers scania voor martens en van oord

De voertuigen zijn af fabriek voorzien van TPMS, waarmee de chauffeurs de bandenspanning realtime kunnen bewaken. Dit resulteert volgens Haak niet alleen in een lager brandstofverbruik en minder slijtage, maar voorkomt ook onveilige situaties. “Door het inzicht dat de chauffeurs hebben in de bandenspanning worden klapbanden en gevaarlijke situaties voorkomen. Het meetsysteem heeft zichzelf al bewezen door een lekke band te detecteren die we met het blote oog niet opgemerkt hadden.” 

Nuttig voor wagenparkbeheer

Piet Veeke, planner Transport bij Martens en Van Oord, vertelt dat het Scania Fleet Management Systeem helpt het wagenpark te monitoren. “We krijgen automatisch data binnen over onder meer de locatie, het verbruik en de CO2-uitstoot van de trucks en de rijtijden van de chauffeurs. Het systeem maakt bovendien onze onderhoudsplanning makkelijker. Al deze gegevens zijn erg nuttig voor ons wagenparkbeheer.” Voor het onderhoud heeft Martens en Van Oord een full service reparatie- en onderhoudscontract afgesloten.

Lees ook: Rijden met de elektrische Scania P-serie

Martens en Van Oord actief in gww

Martens en Van Oord is ruim 35 jaar actief in de grond-, weg- en waterbouw. De organisatie levert hiermee een bijdrage aan (water)veiligheid, mobiliteit, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en leefbaarheid. Bij het familiebedrijf werken, verdeeld over verschillende locaties in Nederland, ruim tweehonderd medewerkers. Martens en Van Oord zet zich actief in om de emissies van stikstof en CO2 steeds verder te reduceren. Hiervoor wordt bewust de samenwerking opgezocht met duurzame partners.