“Voor iedereen was de aanval van Rusland een enorme schok en niet verwacht”, zegt Van Wijk. “Er is sprake van een grote ontreddering onder de Oekraïners, ook onder onze medewerkers daar. Er is vanaf donderdag ook veel contact geweest.”

Transport Oekraïne ligt stil, warehouse is verlaten

De vestiging van E. van Wijk Logistics in Oekraïne – met warehouse en kantoor, gevestigd in Lviv – is relatief klein. Van Wijk rijdt veel medicijnen naar Oekraïne en daarnaast veel industriële goederen. Vanuit Oekraïne transporteert het logistieke bedrijf veel agrarische producten naar Europa. “Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van Europa genoemd. Dat transport is nu helemaal stilgevallen. Het warehouse, dat een grootte heeft van 2.500 m2 inclusief kantoor, is verlaten.” 

Lees ook: Transport Oekraïne valt stil, 12.000 chauffeurs staan vast

Bij E. van Wijk Logistics in Oekraïne werken dertig medewerkers, onder wie vijf chauffeurs. “Vier chauffeurs bevinden zich op dit moment in Oekraïne en één chauffeur is in Nederland. Een deel van de medewerkers is, net als veel andere Oekraïners, vanuit de stad naar het platteland gevlucht waar zij vaak van oudsher met familie een huisje bezitten. Zij wachten daar de situatie af. Een ander deel is gebleven om te vechten. Tot nu toe hebben niet veel medewerkers het land verlaten, hoewel we hen wél die kans hebben geboden.” 

ewout van wijk over de situatie in oekraïne
Ewout van Wijk: ”Wij pendelen met hulpgoederen vanuit Roemenië naar de Pool-Oekraïense grens."

Hulpactie Van Wijk met Gain

Van Wijk vindt de hulpacties die zijn opgezet zeer prijzenswaardig en “die helpen enorm”. Hij heeft ervoor gekozen niet zelf een hulpactie op te zetten, maar samen te werken met Global AID Network, kortweg Gain. “Daar kunnen geld en goederen worden gedoneerd. Deze organisatie heeft hier veel ervaring mee. Vanuit onze vestiging in Roemenië hebben wij snel een hulpactie opgezet. Met hulpgoederen pendelen wij van daaruit naar de Pools-Oekraïense grens. De hulpgoederen worden door de locale mensen verder verspreid onder Oekraïners.”

Wereldvrede in geding

Over het werk in Oekraïne maakt Van Wijk zich niet zo’n zorgen. “Onze vestiging  in Oekraïne is er nog, maar is relatief klein ten opzichte van ons totale logistieke bedrijf. Ons bedrijf draait wel door. Het verlies nemen we voor lief. Dat klinkt misschien raar. Maar als de wereldvrede in het geding is, worden andere zaken minder belangrijk, zoals het wegvallen van de complete omzet in Oekraïne.”