Met het toekennen van een bijdrage van € 750.000 aan dit nieuwe initiatief van BTT Multimodal Container Solutions, gevestigd in Tilburg, bevestigt Europa het belang van een goede infrastructuur voor containervervoer over water. 

Containerterminal in Theodorushaven

Met de CEF-bijdrage zal een studie worden uitgevoerd naar de realisatie van terminalinfrastructuur voor containeroverslag in de Theodorushaven in Bergen op Zoom. Gelegen aan het Rijn-Scheldekanaal, aan de corridor Rotterdam-Antwerpen wordt Bergen op Zoom, met de status van ‘kernhaven' in het Europese transportnetwerk, gezien als een ideale locatie om in te spelen op de verwachte groei in het internationale containervervoer. 

Haven Bergen op Zoom is gerenoveerd

De gemeente Bergen op Zoom heeft onlangs een grote, bijna € 30 miljoen kostende havenrenovatie afgesloten. Met de realisatie van een moderne containerterminal kan Bergen op Zoom volgens BTT een rol van betekenis gaan spelen in het internationale containervervoer over water. De nieuwe terminal zal worden aangesloten op het netwerk van de West Brabant Corridor (WBC) waarin nu de containerstromen tussen Moerdijk, Oosterhout en Tilburg worden gebundeld van en naar de haven van Rotterdam. Met de aansluiting van de nieuwe Bergse terminal zal de WBC naar verwachting naar een binnenvaartvolume van meer dan 550.000 TEU per jaar groeien. Daarnaast ziet BTT met de terminal in Bergen op Zoom uitstekende kansen voor versnelde groei van het containervolume over water van en naar Antwerpen.

Ingebruikname haven in 2022

BTT  is reeds enige maanden met de studie bezig en verwacht deze in het derde kwartaal van dit jaar af te ronden. Aansluitend zal de bouw starten, met als streven de terminal in gebruik te nemen in het tweede kwartaal van 2022.