Volvo Trucks wil voldoen aan de groeiende vraag naar voertuigen met minder lawaai en uitstoot, vooral in kwetsbare, stedelijke gebieden. Na de introductie van in serie geproduceerde elektrische trucks voor stadsdistributie en afvalinzameling, zet Zweedse fabrikant nu twee volledig elektrische trucks compleet met laadoplossingen in om te worden getest bij werkzaamheden van klanten in het bouwsegment.

Ontwikkelingsproces elektrische Volvo's

“Trucks in het bouwtransport moeten doorgaans krachtiger en robuuster zijn dan in andere segmenten, en elektrische trucks vormen daarop geen uitzondering”, zegt Jonas Odermalm, vicepresident Electromobility bij Volvo Trucks. “Onze commerciële oplossingen moeten voldoen aan de eisen van hoge productiviteit en beschikbaarheid. Tegelijkertijd biedt een volledig elektrische aandrijflijn de voordelen van verminderde uitstoot en een lager geluidsniveau. Veldtesten en samenwerkingen met klanten zijn belangrijk voor het ontwikkelingsproces.”

Betonmixer en haakarm

Als onderdeel van de tests wordt een elektrische Volvo FM-truck met een betonmixer aan klanten geleverd. Daarnaast wordt een elektrische Volvo FMX-truck met haakarm ingezet bij grote infrastructuurprojecten. In het project wordt geëvalueerd hoe elektrische trucks kunnen worden ingezet om de efficiëntie te verhogen en de impact op het klimaat te verkleinen. Bij de tests gaat het niet alleen om de prestaties van de voertuigen zelf. Ook wordt gekeken naar het totale ecosysteem voor elektromobiliteit en oplaadmogelijkheden die voldoen aan de eisen van klanten uit het bouwsegment. De voordelen van elektrische voertuigen voor stadsdistributie worden gemeten in termen van stiller vervoer, veiligheid op locatie en chauffeurscomfort.

Waardevolle tests

“Dit soort tests zijn waardevol om meer inzicht te krijgen in de activiteiten van de klant en wat elektrische voertuigen betekenen als het gaat om dagelijkse rijcycli, laadcapaciteit, uptime, bereik en andere parameters”, zegt Ebba Bergbom Wallin, businessmanager Electromobility bij Volvo Trucks. "En dat met alle voordelen van stiller, schoner vervoer.”

De praktijktest met de twee elektrische trucks maakt het mogelijk om te evalueren hoe ze worden gebruikt en te bepalen welke verbeteringen nodig zijn voordat een bredere inzet mogelijk is.

Grote stap

Volgens Hans Orest, divisionmanager bij Swerock, zet het bedrijf met de elektrische Volvo's een grote stap in de richting van klimaatvriendelijk transport. "Dit brengt de trucks van morgen met minder uitstoot van fossiele brandstoffen binnen handbereik. We hebben al vijftien hybridebetonmixers en via dit project testen we nu voertuigen die volledig elektrisch rijden.”
tanken elektrische vrachtwagen