Na aflevering en tijdens gebruik kan de bestuurdershandleiding dienen als naslagwerk. Het eenvoudig up-to-date kunnen aanbieden van de allerlaatste informatie was voor Volvo Trucks de voornaamste reden om het handboek te digitaliseren.

Volvo Trucks digitaliseert handboek

De onlinebestuurdershandleiding is een aanvulling op het analoge chauffeurshandboek wat in iedere truck te vinden is. “We hebben ervoor gekozen om dit handboek ook te digitaliseren. Dit biedt het voordeel dat we informatie over de allerlaatste updates kunnen toevoegen en chauffeurs eigenlijk altijd en overal met hun telefoon, laptop of via het scherm in de truck toegang hebben tot de bestuurdershandleiding in hun eigen taal”, verklaart Raymond Wittenberg, die bij Volvo Trucks Nederland verantwoordelijk is voor de implementatie van de onlinebestuurdershandeiding.

Chassisspecifieke informatie

De digitale bestuurdershandleiding is chassisspecifiek. Om informatie overzichtelijk te maken, kan er na het opgeven van het chassisnummer een keuze worden gemaakt tussen een bekopte ('Snel aan de slag') en een uitgebreide ('Volledige rondleiding') variant. Om eenvoudig informatie terug te kunnen vinden, beschikt de onlineversie over een zoekfunctie.

Effectiever en efficiënter

De bestuurdershandleiding kan voor aflevering van de Volvo-truck al worden geraadpleegd en biedt als zodanig ondersteuning tijdens de aflevering van de truck. “Als chauffeurs al voor aflevering van de truck enig inzicht hebben in de functies van hun nieuwe voertuig maakt dat de aflevering effectiever en efficiënter”, zegt Wittenberg. "Niet alles is nieuw en onduidelijkheden kunnen extra worden toegelicht. Dat blijkt heel effectief.”

Naast de hardcopy is de bestuurdershandleiding beschikbaar als webapplicatie, als app voor Android en IOS, ook te downloaden als pdf en als applicatie te raadplegen in de truck.