dringend actie nodig

Inspectie eist betere werkomstandigheden bij pakketdiensten

Foto: Shutterstock

De Nederlandse Arbeidsinspectie eist dat pakketdiensten maatregelen nemen om de fysieke belasting van hun werknemers te verlagen. Mensen in de depots van pakketdiensten werken onder te zware fysieke omstandigheden. Ze moeten soms veel te zwaar tillen, veel bukken en het werktempo ligt hoog, waarschuwt de toezichthouder na inspecties bij 35 depots van de zes grootste pakketdiensten in Nederland.

Samen bestrijken de betreffende bedrijven vrijwel de gehele markt. De laatste jaren is de pakketsector enorm gegroeid. Consumenten krijgen bestellingen steeds sneller en vaak gratis geleverd, en mogen ze meestal ook nog gratis terugsturen. De pakketdiensten zetten veelal uitzendkrachten en vaak arbeidsmigranten in om alle pakketten onder hoge tijdsdruk en in veel gevallen met de hand te verwerken.

Houding

Volgens de Arbeidsinspectie is het dringend nodig dat de werkomstandigheden worden verbeterd. Door verkeerde werkhoudingen kan lichamelijke overbelasting en gezondheidsschade ontstaan. Op korte termijn moeten de pakketdiensten al tijdelijke maatregelen treffen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het inzetten van extra personeel. Maar op de langere termijn zullen de bedrijven echt met een plan moeten komen om hun werkproces te veranderen. Ze zullen bijvoorbeeld ook maximale gewichten voor pakketten moeten invoeren.

“Het gaat ons erom dat er echt wat gebeurt”, zegt een woordvoerster van de inspectie. “We kunnen wel elk jaar controleren en boetes uitdelen, maar dan verandert er nog niks.” Over de straffen die de bedrijven boven het hoofd hangen wanneer ze geen maatregelen nemen, kan de zegsvrouw geen uitspraken doen. Ze legt uit dat de inspectie op meerdere manieren kan ingrijpen. “Je kunt een bedrijf bijvoorbeeld stilleggen. Of je kunt een dwangsom opleggen. Dat lijkt op een boete, maar is toch meer op de toekomst gericht.”

Onderwerpen:

Auteur: ANP