De trailers zijn voorzien van 20ft-containers met speciale Type 4 lichtgewicht composietcilinders waarin waterstof onder een druk van 300 bar wordt opgeslagen. Elke trailer kan 400 kilo waterstof vervoeren. De trailers worden geleverd door Wystrach, een dochteronderneming van Hexagon Purus, dat gespecialiseerd is in waterstof opslag- en distributiesystemen. De leveringen van de trailers zijn gepland in derde kwartaal van dit jaar tot het eerste kwartaal van 2023.

Van Kessel wil meer waterstoftankstations

Van Kessel gaat de trailers gebruiken voor de aanvoer van waterstof naar tankstations. Het bedrijf is exploitant van het Greenpoint Hysolar-waterstoftankstation in Nieuwegein. Projecten voor nieuwe waterstofstations in onder andere Oude-Tonge, Ede en Dordrecht bevinden zich in vergevorderd stadium. 

Waterstoftrailers zijn volgende stap

“Ons doel is om een toonaangevende speler op de Nederlandse waterstofmarkt te worden met een strategische netwerk van waterstoftankstations en productie van groene waterstof”, vertelt Joan van Kessel, algemeen directeur van Van Kessel. “De investering in deze waterstoftrailers is een belangrijke stap om dat doel te bereiken. Met deze trailers kunnen wij locaties bevoorraden waar lokale productie van groene waterstof (nog) niet mogelijk is.”

van kessel waterstoftankstation
Het Greenpoint Hysolar-waterstoftankstation van Van Kessel in Nieuwegein.

Netwerk van multi-energystations

De Van Kessel Groep uit Milheeze is actief in de verkoop en distributie van (duurzame) brandstoffen en smeermiddelen, alsook exploitant van 36 tankstations in Zuid-Nederland. Momenteel timmert het Brabantse familiebedrijf hard aan de weg met initiatieven voor duurzame brandstoffen en energie, aldus Van Kessel. “Zo wordt onder de naam Greenpoint een netwerk van twaalf multi-energystations met duurzame brandstoffen geëxploiteerd, worden laadpleinen bij bedrijven geplaatst en namen we in juli 2021 Nieuwegein het eerste waterstoftankstation in gebruik.”