De trailers bestaan uit 20 ft-containers met daarin lichtgewicht composietcilinders waar waterstof onder een druk van 300 bar wordt opgeslagen. Elke trailer kan 400 kilogram waterstof vervoeren. De trailers zijn ontwikkeld en gebouwd door Wystrach, dat gespecialiseerd is in waterstofopslag- en -distributiesystemen.

Vijf waterstoftrailers

Van Kessel heeft in totaal vijf trailers besteld, die van het derde kwartaal van 2022 tot het eerste kwartaal van 2023 worden geleverd. Daarnaast heeft Van Kessel onlangs een zesde trailer besteld; deze is voorzien van een afleverinstallatie, waarmee het bedrijf vanaf medio 2023 waterstofaangedreven machines, zoals graafmachines, op locatie gaat afvullen met waterstof.

Netwerk van waterstoftankstations

Waterstof is inmiddels geen onbekende energiedrager meer voor Van Kessel. Sinds 2021 exploiteert het bedrijf het Hysolar Greenpoint-waterstoftankstation in Nieuwegein. Daarnaast wordt op dit moment in Dordrecht een tweede waterstoftankstation gebouwd. Verder heeft de onderneming ook vergevorderde plannen voor waterstofstations op haar Greenpoint-locaties in Oude-Tonge, Ede, Sliedrecht, Asten, Veghel, Bleiswijk, Zeewolde en Haps.

van kessel groep schaft waterstoftrailers aan

“Onze ambitie is om een toonaangevende speler op de Nederlandse waterstofmarkt te worden met een strategische netwerk van waterstoftankstations”, zegt Joan van Kessel, algemeen directeur van Van Kessel. “Deze trailers gaan wij inzetten voor de bevoorrading van onze waterstoftankstations maar ook voor die van andere marktpartijen. Met meerdere partijen hebben we daar al overeenstemming over bereikt.”

Over Van Kessel

De Van Kessel Groep uit Milheeze is al 101 jaar actief in de verkoop en distributie van (duurzame) brandstoffen en smeermiddelen, en exploitant van veertig tankstations in Zuid-Nederland. Momenteel neemt het familiebedrijf een aantal initiatieven in de energietransitie. Zo zette het onder de merknaam Greenpoint een netwerk op van veertien clean energy-tankstations met schone brandstoffen, plaatst het laadpalen bij bedrijven en wordt momenteel in Dordrecht het tweede waterstoftankstation gebouwd.