‘Denk na over je eigen duurzame inzetbaarheid’

Naast het zorgen voor nieuwe instroom zet Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) zich in voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers, zodat zij vitaal, vakkundig en met plezier in de sector werken, nu en in de toekomst.

Duurzame inzetbaarheid medewerkers

“Het is belangrijk dat alle medewerkers nadenken over hun eigen duurzame inzetbaarheid”, verduidelijkt Menno Mekes, manager Mobiliteitscentrum bij STL. “Wij roepen werknemers op in gesprek te gaan met hun werkgever waar zij naartoe willen in de toekomst, en andersom. Wacht niet af. Werknemers kunnen STL ook inschakelen om hierbij te helpen en inzicht te verkrijgen.”
Het persoonlijk opleidingsbudget en de loopbaancoaching van STL helpen werknemers verder. Jolanda Daams en Marco Vendrig zijn erg blij met het opleidingsbudget en de loopbaancoaching. 

Overstap dankzij subsidie

Jolanda Daams gaat de opleiding exceptioneel transport doen bij Nooteboom Academy als eerste vrouw in Nederland. Zij begon elf jaar geleden als vrachtwagenchauffeur via een zijinstroomtraject, omdat ze goed kon autorijden. De eerste jaren reed ze in de zink en staal en daarna dockwerk. Nu heeft zij gekozen voor exceptioneel transport. Door subsidie van Pitstop kon zij de overstap maken. Zij is nu bij een nieuwe werkgever aan de slag gegaan als chauffeur exceptioneel transport. In de week na Pasen gaat ze de opleiding volgen, waarover ze al informatie heeft ingewonnen bij subsidiepunt Pitstop van STL. “Ik wil me graag verder ontwikkelen. Het uitzonderlijk vervoer vind ik hartstikke interessant. Het rijtechnische deel trekt me aan en ook de verschillende soorten lading die ik vervoer.” 

jolanda daams speciaaltransport duurzame inzetbaarheid
Voor Jolanda Daams is de opleiding exceptioneel transport een opstap naar een nieuwe baan bij Vereijken’s Transporten in Nederweert.

Toch heeft Daams er wél goed over nagedacht om de overstap te maken. “Het dockwerk kende geen uitdagingen meer voor mij. Om te onderzoeken of het exceptioneel transport iets voor mij was, heb ik drie dagen vrijwillig meegelopen bij mijn nieuwe werkgever, Vereijken’s Transporten in Nederweert. Daar heb ik vrije dagen voor opgenomen. Het bleek niet te zwaar te zijn voor een vrouw. Met slimmigheidjes is het werk voor mij goed te doen. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Zo kan ik zware spankettingen in twee keer op de wagen leggen, eerst de ene helft en daarna de andere helft. Dat scheelt enorm in het gewicht.”

Houvast bij het werk

Daams is heel blij met het persoonlijk opleidingsbudget. “De kosten van de opleiding van € 3.000 worden compleet vergoed, omdat het hier om een baanwissel gaat. Dat is mij toegezegd bij Pitstop. Ik moet het voorschieten, maar krijg het bedrag binnen veertien dagen op mijn rekening gestort. Ik heb zelf voor deze opleiding gekozen, zonder verplichting om vijf jaar bij de werkgever te blijven. De opleiding is een goede basis om als houvast te dienen bij mijn werk. De eerste dag van de opleiding gaat over theorie en de andere dagen staat de praktijk centraal. Onderdelen zijn onder meer vergunningsaspecten, breedte, lengte en lading zekeren. Bij Nooteboom werd ik erop gewezen dat ik er subsidie voor kon aanvragen bij Pitstop. Het is voor andere chauffeurs ook echt een aanrader om daar gebruik van te maken voor hun ontwikkeling.” 

Loopbaancoaching

Ook chauffeur-machinist Marco Vendrig timmert hard aan zijn loopbaan. Hij heeft net een loopbaancoachingstraject bij STL afgerond en is met een nieuwe opleiding voor data-analist begonnen. “Drie, vier jaar geleden zat ik met mezelf in de knoop. Ik wilde niet per se weg bij mijn werkgever, een transport-reinigingsbedrijf, maar wilde me wél ontwikkelen. Uit een onderzoek bleek dat ik licht autistisch ben met een disharmonisch intelligentieprofiel. Dit komt erop neer dat ik in mijn hoofd veel slimmer ben dan er mondeling uitkomt. Ik heb daarna succesvol twee opleidingen gevolgd op het gebied van middlemanagement en wagenparkbeheer. Nadat ik bij een interne sollicitatie voor wagenparkbeheerder het niet was geworden, ben ik verder gaan zoeken en kwam ik terecht bij de loopbaancoaching van STL.”

marco vendrig schoolt om met stl
Marco Vendrig is nu nog chauffeur-machinist, maar timmert hard aan de weg om data-analist in de logistiek te worden.

Het coachingstraject van Vendrig begon met een basistest en een carrièretest, die vanwege de coronapandemie online werden afgenomen. “Daarna volgden feedbacklijsten, die door collega’s zijn ingevuld. Hieruit kwamen mijn sterke punten. Daarnaast heb ik tien tot vijftien telefonische gesprekken met een coach gevoerd. Het was leerzaam hoe anderen je zien en hoe je jezelf ziet. De uitkomst hiervan is dat ik de kant opga van data-analist in de logistiek. Hier liggen mijn interesse en mogelijkheden. Ook voorzie ik dat datagerichte logistiek gaat groeien, waarbij bijvoorbeeld een klant van een transportbedrijf wil weten welke artikelen goed verkopen. Om dit werk te kunnen gaan doen, ben ik aan een onlineopleiding van een jaar begonnen bij ICT Trainingen Online. Voor mij is een lijst samengesteld van opleidingen die te maken hebben met data-analyse. Via SOOB wordt de opleiding gesubsidieerd. Ook volg ik Exceltrainingen, waarvoor ik mijn PKB inzet. Ik besteed tien tot vijftien uur per week aan de opleidingen. Het is pittig, maar ik wil straks graag als data-analist in de logistiek aan de slag.”

Opleidingsbudget en loopbaancoach aanvragen

Het persoonlijk opleidingsbudget van € 3.000 is voor álle medewerkers binnen het bedrijf, ongeacht hun functie. Iedereen die in de sector werkt (met een vast of tijdelijk contract van minimaal 24 uur per week) én aan SOOB afdraagt, kan er aanspraak op maken om een training of opleiding te volgen die hun vakkennis of vaardigheden vergroot. De voorwaarden zijn hier te vinden. Via Pitstop kunnen medewerkers zelf het opleidingsbudget aanvragen bij STL. Na inloggen op het portaal van Pitstop doet STL een check op de aanvraag. 

Ook kunnen medewerkers die SOOB afdragen kosteloos een loopbaancoach van STL om advies vragen. Deze coach helpt de medewerker in een keuze voor een passende training of opleiding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Anita Hestens