STC verzorgt al ruim dertig jaar opleidingen op vmbo-, mbo- en hbo-niveau op het gebied van transport en logistiek, variërend van opleidingen tot vrachtwagenchauffeur, planner supplychain en logistiek engineer. Als praktijkgerichte vakinstelling werkt STC daarbij nauw samen met veel bedrijven uit de sectoren waarvoor het opleidt – via stages, het op- om- of bijscholen van vakmensen en door gezamenlijk te werken aan innovaties. 

Tijdens die samenwerking kwam er vanuit het bedrijfsleven steeds vaker een aandachtspunt naar voren dat niets te maken heeft met de vakkennis en bekwaamheid van de studenten. Jongeren van nu vinden sociale onderdelen van het werk soms lastig. Zaken zoals het aannemen van een telefoon als niet bekend is wie er belt of in welke taal, het afhandelen van papierwerk met een chauffeur aan de balie en het afhandelen van een klacht met een geïrriteerde klant.

Soft skills trainen

Dit terugkerende aandachtspunt vormde voor STC aanleiding om hier iets aan te doen. Samen met een aantal bedrijven is een lesprogramma opgezet bij het college Logistiek en Vervoer van het STC om deze niet-vakgerichte sociale vaardigheden, ook wel soft skills genoemd, te trainen. Dit doet het STC in een nieuw praktijklokaal: het Soft Skills Lab, waar een kantoortuin, werkplekken, vergaderruimtes en receptie zijn gesimuleerd. De deelnemende bedrijven dragen ieder gedurende één lesperiode zorg voor de inrichting van de kantoortuin in hun eigen bedrijfsstijl. Medewerkers van de bedrijven zijn ook regelmatig aanwezig bij de trainingen voor rollenspellen of coaching. Het lesmateriaal is gemaakt op basis van concrete ervaringen met stagiairs in de bedrijven. 

Bedrijfsleven is enthousiast

Projectleider Dyana Babic was aangenaam verrast door het grote enthousiasme vanuit het bedrijfsleven om mee te doen. “Ieder bedrijf dat we benaderden wilde direct meedoen. STC is dit schooljaar begonnen met de training van de soft skills tijdens de logistiek supervisor niveau 4-opleiding. Tijdens een evaluatiegesprek met de studenten blijkt dat zij het als zeer nuttig ervaren en het fijn vinden om de theorie af te wisselen met de praktijk. Ook geven zij aan het contact met de leerbedrijven waar ze hun vragen aan kunnen stellen zeer leerzaam te vinden. Het streven is om volgend schooljaar tijdens iedere opleiding van het college Logistiek en Vervoer tenminste één lesperiode van tien weken de soft skills in te plannen.”

ctg traint medewerkers in soft skills
Het eerste bedrijf dat aangehaakte bij het Soft Skills Lab is Cargo Terminal Gadering (CTG).

Werken aan sociale vaardigheden

Het eerste bedrijf dat aangehaakte bij het Soft Skills Lab is Cargo Terminal Gadering (CTG) in Rotterdam, gespecialiseerd in container- en groupagetransport en het lossen en laden van containers en trailers. Mt-lid Susan Rietveld is blij met de samenwerking met STC: “Wij plaatsen al jaren veel stagiairs van STC en houden hier vaak werknemers aan over. Dat gaat prima, maar wij wilden wat meer doen op het gebied van sociale vaardigheden van de jongeren. In het Soft Skills Lab wordt hier op een leuke manier gewerkt. Bijvoorbeeld met het voeren van een telefoongesprek en het maken van sociaal contact met collega’s in plaats van op de telefoon te kijken. Het is goed om de jongere generatie hierin te stimuleren.”

Lees ook:
Geba Trans leidt met eigen academy planners op

In zijn opleiding voor planners binnen de eigen Geba Academy besteedt Geba Trans aandacht aan hard én soft skills.