“Of je het nu moeilijk hebt of niet, het is zonde om geld mis te lopen”, stelt Tielemans van ‘subsidiespeurder’ MijnSubsidie. Hij doelt vooral op de regeling Loonkostenvoordeel (kortweg LKV) die de overheid sinds enkele jaren heeft. Met name voor 56-plussers en mensen met een arbeidsbeperking, ligt er € 18.000 per fulltimemedewerker. 

Honderden miljoenen euro’s  subsidiegeld

Tielemans werkt vanuit MijnSubsidie al zeven jaar samen met honderden accountantskantoren. Met hen monitort hij doorlopend 96.000 werkgevers. Wat blijkt? Uit de software komt naar voren dat werkgevers honderden miljoenen euro’s aan subsidies laten liggen. Bij vijf branches komt dit het meest voor: “De flexbranche, de transportsector, de bouwsector, de maakindustrie en de schoonmaakbranche.”

Verklaring

Tielemans denkt de oorzaak te weten: “Deze sectoren zijn meer bezig met hard werken en oplossen van personeelstekorten dan met letten op mogelijke subsidies. Maar juist hier wisselt het personeel nogal eens. Dat maakt de kans op subsidie veel groter.”

De overheid betaalt mee 

Hij ziet de subsidie als ‘laaghangend fruit’ voor het bedrijfsleven. “De overheid wil ondernemers aanmoedigen werknemers aan te nemen uit doelgroepen die moeilijk aan het werk komen door financieel bij te dragen. Waarom zou je deze kans dan niet grijpen? Door enkel het proces van signalering tot de aanvraag goed in te richten zul je structureel alle kansen benutten die door de overheid geboden worden.”